Florijan Biber: “Ovakva nikad neće moći da postane deo Evropske unije”

1
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

(Beta) – Profesor Centra za jugoistične studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da Srbija ima ozbiljne probleme s korupcijom, slobodom medija i nedostatkom demokratije i da ovakva nikad neće moći da postane deo Evropske unije.

“(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić to vrlo dobro zna i svestan je da način njegove vladavine nije u skladu sa evropskim principima. Na njemu je da bira da li će umanjiti sopstveni uticaj i odustati od toga da bude ‘svemoćan’ ili će nastaviti da vlada na isti način”, rekao je Biber u intervjuu za Nova.rs

Govoreći o pismu koje su kongresmeni nedavno uputili predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, Biber je naveo da je dobro što se i u Americi uočavaju problemi koje Srbija ima sa demokratijom, vladavinom prava i slobodom medija.

“Oni u tom pismu naglašavaju bitnost sankcija, a to je i ranije bila poruka koju je administracija SAD slala – da su spremni da uvedu sankcije političarima u regionu, ukoliko se proceni da su pretnja za demokratiju, mir u regionu ili da su koruptivni”, rekao je Biber i dodao da je to ipak stav kongresmena, a ne zvanična politika SAD.

Na pitanje da li Zapad toleriše Vučiću nedostatak demokratije, gušenje medija i porobljavanje institucija, Biber je odgovorio da je veoma teško javno kritikovati jednu vladu, ukoliko postoji objektivni strah da se ta vlada udalji od Zapada.

“To je poruka koju Vučić veoma pametno šalje, govoreći da će, u slučaju da izostane podrška, još više prići Kini i Rusiji. Drugo, Zapad je dugo verovao da će vlast u Srbiji napraviti odredjene kompromise po pitanju Kosova i zato su bili spremni da pružaju podršku”, rekao je profesor i dodao da je EU sada uvidela da Vučić to neće ispuniti.

1 KOMENTAR

  1. Srbi odlicno znaju kako Vucic vodi drzavu ali znaju i kolika je ljuba Bibera prema svemu srpskom. Kad neko sem mrznje nema nista drugo, onda su ovakve izjave sasvim prikladne. Germanski narod nikada Srbima nece oprostiti srpske heroje, pobede i srpski inat.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime