Finansijske tehnologije za rast poslovanja kroz inovacije

  0
  Fotografija: Branko Starčević

  U utorak, 4. juna 2019, USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj organizovao je Fintek za Biznis forum posvećen finansijskim tehnologijama i načinima na koje različita fintek rešenja mogu biti primenjena na povećanje pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

  “Da bi privreda Srbija rasla onoliko brzo koliko može (i koliko treba), mora obezbediti veći pristup izvorima finansiranja preduzetnicima koji „vuku“ privredu napred. Prema nekim procenama, razlika između neophodnih i dostupnih finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća iznosi 1 milijardu evra godišnje. To je velika propuštena prilika za ova preduzeća i za Srbiju,” rekao je Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat. Ovaj problem takođe je istaknut u programu ekonomskih reformi Vlade Srbije za period od 2019. do 2021. godine.

  U Srbiji, skoro tri četvrtine preduzetnika koristi sopstvenu ušteđevinu prilikom započinjanja biznisa. Takođe, pozajmljuje se novac od porodice i prijatelja, jer većina malih preduzeća ne ispunjava kreditne uslove banaka. Mala i srednja preduzeća su okosnica globalne privrede a u Srbiji čine više od 99% svih registrovanih preduzeća. Mala i srednja preduzeća su izvor novih radnih mesta i igraju ključnu ulogu u povećanju prihoda, dok istovremeno proširuju privrednu osnovu cele zemlje.

  Učesnici konferencije razgovarali su i o mogućnosti uvođenja zakonskog okvira koji bi ohrabrio razvitak novih vrsta finansijskih institucija i proizvoda i time povećao izglede za rast privatnog sektora.

  “Moram da izrazim svoje zadovoljstvo činjenicom da su javne finansije stabilne i da smo sada u mogućnosti da se još više okrenemo strukturnim reformama koje će dovesti do daljeg razvoja,“ rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić. “Najbolji alat za snažan privredni rast je digitalizacija svih segmenata privrede i društva, o čemu govori i današnji prvi FinTek za Biznis forum. U 21. veku, konkurentnost male ekonomije kakva je naša mora biti bazirana pre svega na brzim i hrabrim kompanijama koje ulažu u nauku, inovacije i razvoj.”