Evropska komisija preporučuje široku upotrebu brzih testova na koronavirus

0

 (Beta-AP) – Evropska komisija je danas tražila od zemalja članica EU da prošire upotrebu brzih testova na antigene koji su manje pouzdani od standardnih PCR za korona virus, ali koštaju manje i pomažu u nalaženju kontakata zaraženih.

U neobavezujućoj preporuci Evropska komisija je pozvala 27 zemalja EU da koriste zajednički set testova KOVID-19, što bi olakšavalo prekogranična putovanja tokom pandemije.

Pandemijom teško pogođena vazduhoplovna industrija zalaže se za primenu brzih testova za putnike aviona da bi se smanjila potreba za karantinom po dolasku na odredište.

“Da bismo usporili širenje korona virusa, moramo povećati testiranje”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komisija je saopštila da daje 100 miliona evra za kupovinu brzih testova na antigene i za njihovo isporučivanje državama članicama EU. Pored toga, planira da dodeli 35,5 miliona evra Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za obuku osoblja i opremanje timova za obavljanje testova.

Evropska komisija je rekla da bi brze testove trebalo koristiti kada je potrebno brzo otkrivanje radi upravljanja epidemijom ili za redovan nadzor visoko rizičnih grupa i lokacija, poput medicinskog osoblja i domova za negu slabih i starih. Komisija je upotrebu tih testova preporučila i za trijažu pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Kada PCR testova nema dovoljno u područjima gde je udeo pozitivnih slučajeva deset odsto stanovništva ili više od toga, brzi testovi bi trebalo da se koriste za testiranje ljudi sa simptomima KOVIDA-19, rekla je Evropska komisija. Takođe se mogu koristiti na mestima s manjim udelom pozitivnih slučajeva radi praćenja kontakata, navodi se u tekstu.

Očekuje se da će lideri EU razgovarati o tim preporukama tokom video-konferencije u četvrtak uveče.

Po najnovijim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Evropi je tokom pandemije zabeleženo više od 275.590 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom.