Evropa priznala Gvaida za predsednika Venecuela

0

Evropski parlament priznao venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida kao de fakto predsednika Venecuele.

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido naveo je ranije danas za Njujork tajms da je podrška vojske Venecuele “krucijalna” za obaranje s vlasti predsednika Madura.

Gvaido, koji se nedavno sam proglasio za predsednika države, napisao je u kolumni da je imao tajne sastanke s pripadnicima vojske i policije kao i da je većina sagovornika bila saglasna da se status kvo u Venecueli ne može održati.

“Prestanak podrške vojske Maduru je krucijalan za omogućavanje promene vlade, i većina ljudi u uniformi se slaže da su trenutne muke u zemlji nepodnošljive. Za tranziciju će biti potrebna podrška glavnih vojnih jedinica. Imamo tajne razgovore s pripadnicima vojske i policije”, naveo je on. 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, međutim, pojavio se juče na terenu sa pripadnicima vojske uoči najavljenih antivladinih protesta.

U scenama koje je prenela državna televizija, Maduro je viđen kako ide oko vojne baze Fort Tiuna u Karakasu rano jutros sa komandantima i desetinama vojnika.

“Da li volite svoju domovinu? Da li ćete braniti Ustav? Da li ćete braniti vrhovnog komandanta?”, upitao je Maduro vojnike koji su glasno odgovorili: “Da vrhovni komandante”. 

Otkako se lider opozicije Huan Gvaido prošle sedmice proglasio privremenim predsednikom uz podršku SAD i drugih zemalja, Maduro se gotovo svakodnevno pojavljivao na državnoj televiziji sa pripadnicima vojske, projektujući sliku nepobedivosti čak i u trenutku kada se stvara međunarodni pritisak na njega.

Izaslanik SAD za Venecuelu Eliot Ebrams upozorio je u međuvremenu predsednika Venecuele Nikolasa Madura

On je naveo da bi delovanje protiv samoproklamovanog privremenog predsednika Huana Gvaida bio “izuzetno glup potez”.

“Bezbednost privremenog predsednika Gvaida je zabrinjavajuća. Neko vreme režim nije radio protiv njega i nadam se da je to zato što su prepoznali da on ima podršku velike većine građana Venecuele i jer bi bio izuzetno glup potez da deluju protiv njega”, rekao je Ebrams, prenosi Rojters.

On je rekao da će SAD nastaviti da vrše pritisak na Madura da podnese ostavku, nametanjem novih sankcija i traženjem sredstava poput bankovnih računa i zlatnih poluga. 

“Ukoliko imaju račun u Moskvi, doći ćemo do njega”, rekao je Ebrams.

Američki predsednik Donald Tramp je u telefonskom razgovoru s venecuelanskim opozicionim vođom Huanom Gvaidom izrazio “punu podršku” borbi naroda za povratak demokratije, saopštila je Bela kuća.

Bela kuća je navela da je Gvaido zahvalio američkom predsedniku Trampu na posvećenosti SAD slobodi i napretku Venecuele i regiona, preneo je AP. 

Tramp i Gvaido su se dogovorili da održavaju redovnu komunikaciju radi povratka Venecuele na put stabilnosti i obnove odnosa dve zemlje. 

Urugvaj i Meksiko najavili su međunarodnu konferenciju 7. februara u Montevideu koja će okupiti zemlje i međunarodna tela s “neutralnim stavom” prema Venecueli, piše Vašington post.

“Vlade Urugvaja i Meksika u skladu sa svojim neutralnim stavom prema Venecueli organizuju ovu međunarodnu konferenciju s predstavnicima zemalja i međunarodnih organizacija koje dele taj stav”, navelo je Predsedništvo Urugvaja, u saopštenju objavljenom na svom vebsajtu.

Urugvaj i Meksiko nisu priznali opozicionara Huana Gvaida, predsednika Skupštine Venecuele koji se proglasio prelaznim predsednikom zemlje.