En+ grupa proizvodi 17 puta više “zelene” struje nego Elektroprivreda Crne Gore ukupno

  Mnogi poznavaoci porilika u aluminijumskoj industriji tvrde da je skoro nemoguće organizovati proizvodnju bez sopstvenog izvora električne energije

  0
  EPA-EFE/FILIP SINGER

  En+ grupa, koja je upravljala podgoričkim Kombinatom aluminijuma proizvodi 17 puta više “zelene” struje nego Elektroprivreda Crne Gore što uopšte proizvodi električne energije.

  Na sajtu En+ grupe koja ima 60 preduzeća u 12 zemalja sveta i 90.000 zaposlenih, piše da samo u dve proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora proizvodi preko 15,000 MW, dok EPCG zvanično saopštava da ima ukupnp 874 MW snage, od kojih obnovljene izvore 659 MW.

  Podsetimo, Kombinat aluminijuma iz Podgorice obustavio je proizvodnju aluminijuma zbog previsokih cena struje.

  Kompanija Uniprom koja je vlasnik KAP-a do sada je prema ugovoru sa Elektroprivredom plaćala MWh 45 evra, ali je EPCG sada ponudila da ta cena bude oko 120 evra zbog rasta cena električne energije na evropskim berzama.

  Mnogi poznavaoci porilika u aluminijumskoj industriji tvrde da je skoro nemoguće organizovati proizvodnju bez sopstvenog izvora električne energije.

  Inače, En+ grupa je najveći proizvođač aluminijuma van granica Kine, a godišnji kapacitet joj je 3,9 miliona tona. Ova kompanija ima svoje izvore električne energije a projektovani kapacitet hidroelektrane En+ Group je 15,1 GW, što joj omogućava lidersku poziciju među nezavisnim energetskim kompanijama. Ona poseduje tri od 20 najvećih hidroelektrana u svetu, što joj omogućava da ima 12 fabrika aluminijuma, devet kombinata za proizvodnju glinice kapaciteta 10, 4 miliona tona godišnje i sedam kompanija za proizvodnju boksita kapaciteta 20, 6 miliona tona godišnje. Godišnji promet je više od 10 milijardi dolara, a čista dobit više od 1 milijarde dolara.