EK: “Hrvatska spremna za uvođenje evra od 2023. godine”

0
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Hrvatska je spremna za uvođenje evra 1. januara 2023, zaključila je Evropska komisija u upravo objavljenom najnovijem izveštaju o konvergenciji, koje će u četvrtak u Zagrebu na konferenciji za novinare predstaviti i izvršni potpredsednik Komisije za ekonomiju Valdis Dombrovskis. Procena Evropske komisije komplementarna je s izveštajem o konvergenciji Evropske centralne banke, koji je takođe objavljen danas.

U razgovoru za hrvatske medije uoči dolaska u Zagreb, među kojima je bio i N1, Dombrovskis je naglasio kako je ovo istorijsko dostignuće za Hrvatsku, deceniju nakon njenog ulaska u Evropsku unij, piše N1 Zagreb.

Dombrovskis smatra da hrvatski građani ne moraju strahovati od evra, a hrvatska Vlada se obvezala da će pratiti da konverzija bude pravedna po pitanju cena za građane. Iako vesti o ulasku u Eurozonu dolaze u vreme krize i visoke inflacije, Dombrovskis odgovara kako će evro pomoći održanju stabilnosti cena. Do inflacije je došlo zbog faktora koji nisu proizašli iz Evrozone, već iz posledica pandemije i rata u Ukrajini – visokih cena energenata i povećanja cena hrane.

U izveštaju Evropske komisije koji prati napredak Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Švedske, zaključuje se kako je Hrvatska ispunila sva četiri nominalna kriterijuma konvergencije te da je njeno zakonodavstvo potpuno kompatibilno sa zahtevima temeljnog sporazuma i statuta Evropskog sistema centralnih banaka.

“Hrvatska je napravila izuzetan korak prema usvajanju evra 1. januara. Ovo će ojačati hrvatsku ekonomiju, doneti blagodati građanima, preduzetnicima i društvu. Ovo će ojačati i sam evro koji je jedna od najjačih valuta na svetu. On je simbol snage i jedinstva”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.