Đukanović o poseti Beogradu: “Jasan vam je uzrok narušenih političkih odnosa naše dve zemlje poslednjih godina”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da se u ovom trenutku ne može govoriti o njegovoj eventualnoj poseti Srbiji, ali je potvrdio da će u narednim mesecima posetiti Prištinu.

Milo Đukanović je u intervjuu za prištinsku KTV rekao da će njegova poseta Prištini biti, kako je naveo, doprinos “međudržavnom razumevanju i jačanju tradicije dobrih crnogorsko-albanskih odnosa”.

O eventualnoj poseti Srbiji, Đukanović kaže da se o tome u ovom trenutku ne može govoriti, zbog, kako kaže, narušenih političkih odnosa dve zemlje.

“Jasan vam je uzrok narušenih političkih odnosa naše dve zemlje poslednjih godina”, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsednik tvrdi da je on apsolutno spreman da razgovara sa svima, a posebno, kaže, sa susedima, zemljama regiona po, jasnim političkim principima.

Takođe, tvrdi da nije onaj koji bira svoje sagovornike.

“I, nisam od onih koji biraju sagovornike, niti sam taj koji želi ovog ili onog predsednika iz Srbije. Srbija bira svog predsednika, neka ga bira sa srećom kako građani Srbije žele”, rekao je Đukanović.

O dijalogu Beograda i Prištine, Đukanović kaže da je važno da, kako navodi, “obe strane pokažu odgovornost i pokušaju da razviju dijalog ka konačnom rešenju”.

Podsetio je da je Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost jer, kako je rekao, smatra da je to jedini pravi pogled na budućnost.

Govoreći o najavljenoj poseti Prištini, Đukanović je naveo da su “odnosi dve zemlje odnosi uvažavanja, međusobnog poštovanja, dobrosusedstva”.

“Gde god da smo se sreli i sastali (sa liderima Prištine) na mnogim mestima, rekao bih da je to bio izuzetno primeran odnos. Uveren sam da ćemo kao lideri obe zemlje doprineti što boljem poverenju između naših zemalja i da ćemo nastaviti ovu praksu i tradiciju”, rekao je Đukanović.