“Đoković će verovatno svedočiti, ima jak slučaj, ali bi Vlada Australije mogla ponovo da traži da mu se ukine viza”: Australijski pravnik o Novakovim šansama na suđenju…

0
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Danijel Estrin, imigracioni pravnik iz Perta, kaže da Novak Đoković ima “jak slučaj” pred federalnim sudom u Australiji.

„Ovo je neobičan slučaj gde federalni sud preispituje odluku službenika na granici. Uprkos spekulacijama, važno je da znamo šta sud može, a šta ne može. Sud može da razmotri dokaze i da donese odluku, ali ne odlučuje da li je fer to što je njemu ukinuta viza, to nije stvar za sud. Osnovno je to da li je službenik na granici, koji mu je ukinuo vizu, napravio pravnu grešku“, rekao je Estrin u razgovoru za BBC, a prenosi Sport klub.

„Verovatno će Đoković biti u ulozi svedoka. Ono što je važno to je da sud ne može da dodeli njemu privremenu vizu kako bi on nastupao na Australijan openu. Možda će morati da čeka. Podnesak Đokovićevih advokata ima potporu i imaju dobre izglede na sudu, tj. da će sud pronaći ‘grešku u nadležnostima’ – to znači da je napravljena pravna greška, da je ništavna odluka o poništavanju vize, te da bi Đoković dobio nazad prvobitnu vizu“, dodao je Estrin.

Ipak, tu ne bi bio kraj, kao što su i vlasti u Australiji najavile.

„Ukoliko se to desi, Vlada Australije bi mogla opet da traži da mu se ukine viza, na osnovu novih informacija, npr. da je Novak posle pozitivnog testa bio u javnosti. Onda bi Đoković po zakonu imao pet radnih dana da odgovori“, rekao je advokat.

A kada će se znati konačna preusda?

„Mogli bismo odluku da dobijemo već sutra (ponedeljak, na dan suđenja), sudija Keli je već ranije donosio momentalne presude“, zaključuje Estrin.

Prema planu, saslušanje će početi u ponoć. Prvi će svoje argumente izložiti advokati Novaka Đokovića. Za to na raspolaganju imaju dva sata. Nakon toga će uslediti tri sata pauze, a to znači da izlaganje zastupnika države počinje u 5 časova ujutru po našem vremenu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime