Dodik: “Ruski ambasador neće biti proglašen personom non grata u BiH”

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov neće biti proglašen “personom non grata” u Bosni i Hercegovini, kako to zagovaraju pojedini bošnjački političari.

“Odluku o tome može doneti samo Predsedništvo BiH, a ja bih u tom slučaju bio protiv”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da mu je žao što je u Ukrajini rat, kao i civilnih žrtava i na ukrajinskoj i na ruskoj strani, dodavši na ne razume antirusku histeriju koja vlada među delom političara u Federaciji BiH.

Prema njegovim rečima, oni na taj način žele da se “dodvore” predstavnicima drugih zemalja, a zanemaruju to što zbog neutralnog stava BiH, Rusija i dalje isporučuje gas ovoj zemlji, pre svega, građanima Sarajeva.

Poslednjih dana iz Sarajeva je stiglo niz kritika na račun Kalabuhova, koji je rekao da se Rusija neće mešati u odluku BiH o članstvu u NATO savezu, ali da će, ako se to desi, zbog geostrateških interesa na to reagovati.  

Dodik je dalje rekao da je “propao plan” druga dva člana Predsedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da se dramatizuje stanje u BiH.

“Oni koriste dešavanja u Ukrajini i govore kako bi se se to moglo preliti u BiH”, rekao je on, dodavši da se ukrajinska kriza ni na koji način ne može dovoditi u vezu sa političkom situacijom u BiH.

Posebno to, kako je naglasio, “ne može biti instrument pritiska na institucije i političke predstavnike Republike Srpske da odustanu od svojih odluka i proklamovanih stavova u vezi sa vraćanjem nepravično oduzetih nadležnosti sa BiH na nivo institucija u Republici Srpskoj”.

Govoreći o sastancima koji su bili prethodnih dana, on je ocenio da su bili vidljivi različiti stavovi unutar BiH, kao i da je obraćanje tri člana Predsedništva Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta potvrdilo realno stanje u BiH.

“U BiH nema političke volje za rad. Nema više mogućnosti da se veruje ili posluša čak i pokušaj uvođenja nekih reformi, a nema ni političke volje da se nastavi raditi u skladu sa Ustavom”, rekao je Dodik.

On je dalje rekao da nije došlo ni do približavanja stavova Bošnjaka i Hrvata u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH.

“Realnije je očekivati ponovni neuspeh, a ne dogovor”, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, srpska i hrvatska strana se zalažu za poštovanje ustavnih principa konstitutivnosti naroda, dok bošnjački politički predstavnici zagovaraju građanski princip države, što, kako je istakao, neće proći.

“Muslimani nisu spremni da prihvate ustavni koncept i u BiH se najčešće dešava da tragamo za onim što imamo. Nećemo kršiti Ustav i ne želimo da BiH uzmemo nešto što njoj pripada”, rekao je Dodik, dodavši da se reforme ne mogu provoditi izvan ustava.

Dodik je rekao da je sada osnovi problem u BiH ekonomska situacija, te da se radi na paketu mera koji će pomoći stanovništvu.

Ponovio je predlog svoje stranke, SNSD-a, da se uvede nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, kao i da se od aprila ukinu akcize na gorivo, na mesečnom nivou.

Naglasio je i da RS može da isplati sve plate i penzije, kao i da ima dovoljno pšenice i brašna do sledeće žetve.

Rekao je i da u RS neže doži do poskupljenja električne energije.