Dijana Hrkalović: “Vreme je da Nebojša Stefanović preuzme odgovornost…”

0
Foto: screenshot/MUP

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović izjavila je da je ministar odbrane Nebojša Stefanović psihički maltretirao i da je vreme da preuzme odgovornost za dela za koja nju tereti Tužilaštvo za organizovani kriminal, prenose danas mediji izvode iz prvog nejnog intervjua koji dala po izlasku iz pritvora.

„Mislim da je konačno došlo vreme da sud pita Nebojšu Stefanovića o ubistvu na šinama i došlo je vreme da on preuzme odgovornost kao moj šef, a ne da ja sada kao žena robijam zbog njegovih nedela. To je nečasno i sramno. Taj sporni izveštaj o prepiskama Belivuka na Skaju je delo Nebojše Stefanovića. U tim prepiskama se spominje i njegovo ime, a takav spisak je otišao. Što se tiče Eleza, terminologija nije kako treba, tužilac je potpisao nalog i to je ovlašćeno prisluškivanje“, rekla je u intervjuu za Objektiv Hrkalović.

Ona je, kako prenose mediji, navela i da je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića štitio lično Nebojša Stefanović.

Hrkalović je u intervjuu za Objektiv naglasila da nije mogla sama da stavi na prisluškivanje nijedno lice, jer nije imala ovlašćenja. Ona je ispričala i na koji način se odvijala komunikacija između nje i ministra Stefanovića, kao bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića.

„U to vreme kao sekretar UKP-a, rekali su mi da se u prepiskama Belivuka spominje Stefanović i ja ga obavestim, jer od prvog dana je bilo naređenje da se on obaveštava o svim situacijama gde se on pominje. Ja sam par puta napravila grešku i nisam ga obavestila, a on bi mi odgovarao sarkastično da ga ne štitim od informacija i naredio je da mu materijal dostavim u zapečaćenoj koverti. Rekao mi je da upozorim sve da to moramo hitno da pošaljemo. Kaže, reci Milenkoviću da se sačeka, zatim počinju pismene i usmene prepiske ka Milenkoviću i ja prenosim Stefanoviću a on mi kaže da se sačeka sa slanjem, a kada je stigla poslednja urgencija od Nataše Krivokapić, on se iznervirao i drskorekao, citiram: „Reci Milenkoviću ako ima problem sa tim predmetom da se obrati Nataši“, on je govorio o sebi u trećem licu. Šta se onda dešavalo, nije mi jasno zašto kominukacija nije tekla kako treba, ali osam meseci kasnije ponovo stiže urgencija, a od tog dana nije stigla nikad do tad, e onda je dostavljeno sve sa potpisom direktora policije, a njemu je nadređen Stefanović“, kazala je bivša državna sekretarka MUP.

„Kada su me na sudu pitali šta ja mislim da je razlog da ne šalje, pa šalje izveštaje ja sam rekla da ne želim da licitiram“, dodala je Hrkalović.

Ona je rekla i da Milenković nikada nije rekao da ne šalju izveštaje, nego je da sačekaju.

„Nije ni meni ni Milenkoviću, nije nam delovalo protiv zakonito, mislili smo da je nešto što mi ne trebamo da znamo. Ja u tom trenutku ništa nisam znala. Što se tiče toga da odbijem neko njegovo naređenje, dešavalo se iz raznih razloga. Međutim, ono što se dešavalo kao posledica jeste psihičko zlostavljenje mene i njegovih saradnika. Ako niko nije spreman javno da priča na tu temu, ja hoću jer ne želim više da ćutim“, rekla je bivša državna sekretarka MUP-a.

„U nekoliko slučajeva mi je bila potrebna smernica za rad, ja ne uradim jer ne mogu mimo njega a ako uradim mimo njega u problemu sam. On nas je namerno stavljao u takve situacije, i mene je to bolelo i psihički ubijalo. Bilo je dosta puta, osećala sam se kao vređa za udaranje, ljudi misle da sam ja jaka, i da je nemoguće da se meni nešto tako desi. Ali ja sam emotivac, kao Bukovski, nisam jaka i raspadam se na hiljadu komadića, samo ne pravim buku“.

Ona je rekla da je Nebojša Stefanović sve prevario.

„Misili smo da on sve vreme sprovodi politiku Vučiča i da služi državi, a sve nas je prevario i radio za svoje lične interese“.

Kada je reč o odlasku iz MUP-a, Hrkalović je rekla da joj je maltretiranje od strane Nebojše Stefanovića prouzrokovalo stres i uticalo na zdravlje.

„U maju 2019. puklo mi je debelo crevo. Do oktobra sam imala sedam teških operacija. Jedva sam preživela. Lekari su mi rekli da je do toga došlo zbog stresa. A meni stres nisu prozvodile moje poslovne aktivnosti, već percepcija nepravde i psihičko zlostavljanje od strane Stefanovića koje je trajalo godinama i kulminiralo od 2018.“ navela je Dijana Hrkalović.

Dijana Hrkalović je rekla i da je ministar Nebojša Stefanović ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice.

„Čitao je transkripte razgovora mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika, niti je obavestio BIA da oni preduzmu mere“, rekla je Hrkalović.