Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije: Igramo za našu decu

  KSS i UNICEF zajedno za izgradnju dečjih igrališta

  0

  Desetog avgusta u Štark areni u Beogradu igramo protiv Litvanije. Biće to jedna velika utakmica, po ugledu na NBA back to back, jer potom dva dana kasnije gostujemo u Kaunasu. Litvanci su verovatno najjači protivnik kog smo mogli da izaberemo u proveri za Svetsko prvenstvo, i to su naši veliki košarkaški prijatelji i sportski rivali.

  Mnogi se rado sećaju one utakmice iz Atine 1995. godine kada smo pobedili ekipu predvođenu Sabonisom, Marčuljonisom, Kurtinaitisom, gde je Saša Đorđević „cepao mrežu“ trojkama, uz sjajnu podršku ostatka tima. Pamtim tu utakmicu kao jednu od najlepših i najvažnijih u mojoj karijeri, u dresu reprezentacije.

  Danas, 24 godine kasnije, želimo ponovo da uporedimo snage dveju košarkaških zemalja. I Srbija i Litvanija važe za države u kojima se živi za ovaj sport. Baš iz tog razloga želimo da pozovemo sve ljude da dođu u Arenu, da napune dvoranu, uživaju u duelu dvaju najboljih timova u Evropi i vide na jednom mestu mnogo NBA igrača.

  Ova utakmica imaće i dobrotvorni karakter, a sredstva će ići za našu decu, za projekat UNICEF-a za izgradnju inkluzivnih igrališta. Mada u Srbiji postoji dosta parkova i igrališta za najmlađe, nijedno nije potpuno pristupačno za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i ne pruža im pune mogućnosti da provode vreme u igri, interakciji i zabavi sa drugima. Roditelji, samim tim, nerado odvode svoju decu na postojeća igrališta zbog predrasuda okoline, manjka razumevanja drugih roditelja i socijalnog isključivanja. Zato je važno da kupovinom ulaznica pomognemo mališanima i na taj način učinimo nešto dobro za njih.

  Pa, zato – hajde da svi budemo kao jedno, uz nacionalni tim, uz ove momke. Obucite svi plavo, što je boja UNICEF-a, ali i jedna od boja dresova koje ćemo nositi na Svetskom prvenstvu u Kini. Pošaljimo najlepšu moguću sliku u svet i pokažimo da je cela nacija reprezentacija.