Dan kineskog jezika u UN-u: Jezik nade i prosperiteta

0
Fotografije: CRI

Važna uloga koju zajednički jezik igra u podsticanju međusobnog učenja istaknuta je na ovogodišnjem Danu kineskog jezika Ujedinjenih nacija u utorak, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Prikazao je jednosatni specijalni događaj koji je proslavio uspeh prvog Festivala kineskog jezika u organizaciji Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi, Stalne misije Kine sa sedištem i drugih međunarodnih organizacija, kao i Kineske medijske grupe ( KMG).

Festival koji je završen u utorak privukao je učesnike iz 27 zemalja, uključujući SAD, UK, Francusku, Nemačku, Italiju i Japan. Preko 340 video prijava govorile su dirljive priče o civilizovanoj, modernoj i mladolikoj Kini kroz lična iskustva učesnika u zemlji.

Program je sadržao izbor najboljih prijava i originalnih video zapisa praćenih „Jezikom proleća“, zvaničnom tematskom pesmom UN-ovog Dana kineskog jezika. Pesma aludira na prolazak zime i dolazak proleća, ističući da je promena godišnjih doba neizbežna i da se dešava širom sveta. Virtuelni događaj je prenosio uživo KMG i zvanični kanali UN-ovih društvenih mreža.

Šen Haisijung, predsednik KMG-a, čestitao je pobednicima i učesnicima Video festivala kineskog jezika. Događaj je opisao kao metaforično prolećno pismo ili pesmu izvedenu na “velikoj sceni” UN, koja svetu pruža nadu u mirnu budućnost. Naglasio je i da fraza „mnogi glasovi, jedan svet“ tačno obuhvata ono čemu UN teže u multikulturalnom svetu.

Datum za Dan kineskog jezika UN-a odabran je da se podudara sa žitnom kišom, šestim od 24 solarna termina u kineskom lunarnom kalendaru. Ovog dana ljudi odaju počast Cang Đijeu, važnoj ličnosti drevne Kine za koju se smatra da je izmislila kineske karaktere.