Dalipagić: “Padamo godinama, na ovim prostorima se igra sve lošiji basket. Živimo od kvaliteta generacije Divca, Bodiroge, Stojakovića…”

1
Printscreen/YouTube/Espreso

Legendarni košarkaš Dražen Dalipagić Praja rekao je da ga je reprezentacija Italije iznenadila pametnom igrom u odlučujućem meču za plasman na Olimpijske igre u Tokiju protiv “Orlova”, ali da je bilo evidentno da su se košarkaši Srbije mučili tokom čitavog turnira, što je “pokrivano” pobedama.

„Poznajem različite generacije Italije, tamo sam i relativno dugo igrao, ali nikada ih nisam video da su tako pametno odigrali kao u nedelju uveče protiv nas. Sve ih je služilo, od besprekornog šuta do držanja lopte kada je bilo potrebno. Međutim, jednostavna je istina da igraš onoliko koliko ti druga strana dopusti. Druga je stvar da li smo mi pružili mnogo slabije izdanje, kao i pitanje zašto. Po kvalitetu smo zaslužili da se nađemo na OI”, rekao je Dalipagić, prenosi Sport klub.

Dalipagić je istakao da je Srbija imala problem od početka turnira i da je to bilo jasno.

“Pokrivalo sa pobedama, pa idemo dalje… Nije valjalo, jer smo ‘mic po mic’, gubili samopouzdanje. Zato smo i ušli u finali opterećeni, a onda je teško igrati, verujte mi”, rekao je Dalipagić.

Istakao je i da je srpska košarka godinama u padu i da je reč o mnogo širem pojmu od reprezentativnih medalja i učešća na velikim takmičenjima.

„Samo oni koji zatvaraju oči, mogu da kažu da je sve u redu, a na ovdašnjim prostorima se igra sve lošiji ‘basket’. Još uvek živimo od reprezentativnog kvaliteta generacije Bodiroge, Divca, Stojakovića… čija se era završila pre deceniju i po. Lagano padamo, nemamo više ni toliko talenata koliko pričamo. Prvenstvo nam je sve gore, pa sve raniji odlasci klinaca u inostranstvo. Sve to utiče na globalni kvalitet”, zaključio je Dalipagić.

1 KOMENTAR

  1. Mali podsetnik: Dalipagic je osvojio 13 medalja na svetskim (4) i evropskim (6) prvenstvima, i olimpijskim igrama (3) u periodu 1973-1986. Bio je i zvanicno najbolji kosarkas sveta 1978. Najbolji strelac u istoriji reprezentacije, a samo na jednom, evropskom prvenstvu nije nastupio, i jedino tada reprezentacija nije osvojila medalju. Bio je vidjen za NBA jos 1976. godine, ali mu je porodica bila preca. Za mene, najbolji evropski igrac ikad!

Comments are closed.