Dačić o referendumu: “Trudili smo se da ne bude baš da sudska vlast sama sebe bira…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

(Beta) – Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je savetodavno telo Saveta Evrope, Venecijanska komisija, smatralo da predložene ustavne promene u oblasti pravosuđa ostavljaju uticaj parlamenta na izbor sudija i tužilaca, ali da su dali saglasnost na konačnu verziju tog akta.

“Mi smo se trudili da bude što veći uticaj (skupštine Srbije). Ne uticaj, nego u smislu neke kontrole da sudska vlast ne bude da sama sebe baš bira”, rekao je Dačić za televiziju B92.

On je naglasio da su za predložene promene dobili saglasnost i Venecijanske komisije, ali i udruženja sudija i tužilaca u Srbiji.

Objasnio je i da se ustavne promene odnose samo na oblast koja obuhvata izbor sudija i tužilaca, koje će, prema njegovim rečima, umesto skupštine Srbije, od sada birati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Visoki savet sudstva će činiti četiri istaknuta pravnika koje bira Skupština, predsednika Vrhovnog suda kog takođe bira skupština, kao i šest sudija koji se biraju međusobno.

Kada je u pitanju Visoki savet tužilaca, Dačić je rekao da će njega činiti četiri istaknuta pravnika koje bira skupština, kao i Vrhovni javni tužilac i ministar pravde koje takođe bira parlament, dok će ostalih pet članova činiti javni tužioci.

Referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa biće održan 16. januara 2022. godine.