Da se zaboravljene epidemije ne vrate!

0

Tokom Evropske nedelje imunizacije, UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ i Udruženjem pedijatara Srbije pokrenuo kampanju pod sloganom „Vakcinacijom jačamo imunitet dece” o važnosti redovne vakcinacije dece i tokom pandemije Kovid-19. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se poštuje redovan kalendar imunizacije i ne odlaže vakcinacija da nam se ne bi vratile visokozarazne bolesti koje su uz pomoć vakcina gotovo zaboravljene.

UNICEF-ova istraživanja među roditeljima u Srbiji ukazuju da od početka pandemije svako šesto, a u periodu vanrednog stanja čak svako treće dete, nije ostvarilo usluge zdravstvene zaštite. Za decu uzrasta do 6 godina, to je najčešće bila redovna vakcinacija. Istovremeno, Udruženje pedijatara Srbije procenjuje da je tokom 2020. godine stopa obavezne vakcinacije protiv morbila u Srbiji opala za 25 do 30 odsto, što ostavlja značajan broj dece nezaštićenim od ove bolesti.

Pravovremena vakcinacija je od neprocenjivog značaja za zaštitu stanovništva od ozbiljnih i po život opasnih zaraznih bolesti, a svaki prekid sprovođenja imunizacije dovodi i decu i celkupnu zajednicu u neposredan rizik od obolevanja i gubitka kolektivnog imuniteta. Svaki pad vakcinisane dece ispod 95 odsto je veoma opasan, i može potencijalno da dovede do novih epidemija. Zahvaljujući vakcinaciji imuni sistem deteta se jača i uči da se uspešno izbori sa infekcijama protiv kojih se vakciniše, ali i da ubrzanije odgovori i na druge slične izazivače bolesti, među kojima je i Kovid-19.

Inicijativu UNICEF-a podržao je veliki broj poznatih ličnosti koji podržavaju vakcinaciju i koji su vakcinisali svoju decu, poput voditeljke Minje Miletić, glumice Marije Karan i fudbalskog reprezentativca Luke Jovića. Njihove video poruke možete pogledati na linku.

Pridružite nam se da bismo svi zajedno, i zdravstveni sistem i roditelji i celokupna javnost, nadoknadili izgubljeno i da bi se nastavila redovna vakcinacija dece. Ne smemo dozvoliti da nam se efekti ovih propusta svete u godinama ispred nas – kroz vraćanje zaboravljenih epidemija.