Crnogorska vlada danas odlučuje o Temeljnom ugovoru: “Nije to ni najvažnije pitanje, ni najveći prioritet…”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski premijer Dritan Abazović poručio je da će se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u petak naći na dnevnom redu Vlade Crne Gore i istakao da ne vidi potrebu za odlaganjem glasanja na toj sednici.

„Temeljni ugovor za građane Crne Gore nije najprioritetnija stvar, niti je najvažnije pitanje. Ako mislimo da Crnu Goru guramo ka Evropskoj uniji, onda ne treba da je polarizujemo“, rekao je Abazović za RTCG.

On je kazao da je Temeljni ugovor jedna redovna aktivnost Vlade, koja će se danas naći na dnevnom redu njene sednice.

„Bila je juče na Komisiji za politički sistem i ne vidim nikakav problem da u jednoj demokratskoj atmosferi svi ministri iskažu šta misle o tom pitanju. Ponećemo se odgovorno. Premijer će odlučiti da li će se glasati danas ili će eventualno, ukoliko bude odsustvo nekih ministara, to završiti na nekoj elektronskoj sednici“, istakao je Abazović.

Abazović je poručio građanima da Temeljni ugovor nije nikakvo stvaranje države u državi.

„Temeljni ugovor je samo u Crnoj Gori tema. Odnosi verske zajednice i države postoje u svim drugim uređenim državama, postoji kod nas s drugim verskim zajednicama i isto pravo daćemo svim verskim zajednicama koje su registrovane“, dodao je Abazović.

On je istakao da je Temeljni ugovor apsolutno u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ne govori se o kontinuitetu SPC, nego o hrišćanskoj crkvi

Abazović se osvrnuo na 800 godina kontinuiteta koje se priznaju SPC, te poručio da je razbio tu propagandu, navodeći da se ne govori o kontinuitetu SPC, nego o hrišćanskoj crkvi.

„U preambuli 3 i 4, to je nekada bio jedan član. Da ne bi bilo loših interpretacija uspeli smo da ga odvojimo i imamo dva člana. Taj član uopšte ne govori o SPC nego o hrišćanskoj crkvi. Zar nije i katolička crkva hrišćanska“, ocenio je Abazović.

On je kazao da je potpuno fer da neki ministri budu protiv, neki za, a neki da imaju neutralan stav.

„Sve partije koje su podržale manjinsku Vladu, znale su da ćemo ući u regulisanje odnosa s verskim zajednicama. To se ne odnosi samo na SPC, nego i na CPC i sve ostale verske zajednice koje iskažu interesovanje“, poručio je Abazović građanima.

On je istakao da je predsednik Crne Gore i predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović imao odgovoran i državnički pristup oko Temeljnog ugovora.

„Ni jedne sekunde nisam osetio da je njihova želja da se sruši Vlada. Da li oni imaju crvene linije, to je pitanje za njihovo Predsedništvo i Glavni odbor. Opet sam ih juče ujutru pozvao u dobrom duhu. Spreman sam i danas da imamo politički dijalog da sednemo i rešimo. Ne bežim od razgovora, ali mora da se razdvoji nešto što je istina od nečega što je propaganda“, poručio je Abazović.