Činjenicama pobediti strah i uvek birati manje štetnu alternativu

  0
  Fotografija: Promo

  Kompanija Color Media Communications organizovala je konferenciju “Značaj nauke u donošenju odluka za građane u 21. veku” na kojoj se govorilo zašto je važno da građani donose odluke na osnovu naučnih i dokazanih saznanja, kako da prepoznaju šta je zdravo, a šta nije, ili kako da saznaju šta je manje štetno.

  Kako navodi jedan od govornika profesor prava na Pravnom fakultetu univerziteta u Otavi, ekspert iz oblasti smanjenja štetnosti Dejvid Svinor, postoji veoma slaba svest o relativnim rizicima među potrošačima. Ljudi mogu doneti onoliko dobru odluku koliko im informacije koje im stoje na raspolaganju dozvoljavaju, i koliko su sposobni delovati na osnovu tih informacija. Jednostavno je neetično dopustiti potrošačima da budu pogrešno informisani i da im nedostaju održive alternative, a zatim ih smatrati odgovornim za to što su napravili loš izbor kroz nastavak opasnog ponašanja.

  Često sa alternativama postojećeg proizvoda koje imaju i niži rizik, fokus je na bilo kom potencijalnom riziku novog proizvoda, bez razmatranja koliko je taj rizik manji u poređenju sa proizvodom koji zamenjuje.

  Navike o kojima se najčešće diskutuje u ovoj sferi su pušenje, dijete, vežbanje, seksualno ponašanje, konzumiranje alkohola i droge.

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Predrag Sazdanović, takođe jedan od učesnika, objasnio je da se moramo boriti protiv iracionalnosti i činjenicama pobediti strah.

  “Mi se nalazimo u jednoj svetskoj epidemiji koja predstavlja ultimativni stres za sve. I prirodno je da naša podsvest na ovaj stres reaguje strahom. Budući da niko od nas nije ni sličan a kamoli isti, mi različito reagujemo na stres, na strahove. Oni koji su uspeli da strah operacionalizuju, racionalizuju i da shvate šta ih može izvesti iz straha, oni su se vakcinisali. Ova druga grupa pokušava da na razne načine dođe do informacija, podataka koji će opravdati njihov iracionalni status da bi opravdali svoj strah zašto to nisu učinili. Ono što je dokazano u nauci jeste da virus postoji, od njega se oboleva, umire, i postoje vakcine koje od njega štite. To je nauka dokazala”, naveo je prof. dr Sazdanović.