Brnabić: “Tablice nisu suština novih odluka Prištine, već stalno maltretiranje Srba”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da tablice “nisu suština” novih odluka Prištine, već da je suština “stalno maltretiranje Srba”, jer tablica “nema u 15 tačaka Briselskog sporazuma”.

“Te stalne i stalne provokacije, taj stalni teror nad Srbima na koji se niko ne oglašava, niko ne čini ništa tim povodom. Eventualno daju neko saopštenje koje može biti verbalno oštrije ili manje oštro, ali u praksi ne znači ništa”, rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Komentarišući nove dve odluke Prištine, reciprocitetnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju sa ličnim kartama Srbije i obavezan prelazak na “RKS” tablice do kraja septembra, Brnabić je naglasila da u 15 tačaka Briselskog sporazuma “nema tablica”, dok se u prvih šest nalazi Zajednica srpskih opština (ZSO).

“Nego ste vi sada ušli, pa zašli u neke anekse, podugovore, neke sitnice u okviru dalje neke implementacije akcionih planova i tako dalje. A ovih šest tačaka, a osnova Briselskog sporazuma, a ZSO, gde je”, upitala je Brnabić.

Ona je navela da je portparol EU Peter Stano komentarisao to da li je Priština imala pravo da donese odluku o tablicama ili ne, ali da nijednom rečju nije pomenuo ZSO.

Ocenila je da se “svi ponašaju licemerno”, navodeći da tokom rata u Ukrajini, kao i u svakom drugom konfliktnom ili postkonfliktnom području u svetu, pozivaju na rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da se Rezolucija 1244 “ne pominje nigde, kao da ne postoji”.

“Zato što je najveći deo zapadnih zemalja, zemlje Kvinte i sve zemlje grupacije G7 su prekršile tu rezoluciju. To je licemeran odnos”, rekla je premijerka.

Govoreći o poseti premijera Crne Gore Dritana Abazovića, Brnabić je rekla da je odmah nakon sastanka Narodna banka Srbije (NBS) poslala sve podatke koji se tiču uspostavljanja direktnog platnog prometa sa Crnom Gorom i istakla da je sa strane Srbije sve završeno.

“Ministar finansija Siniša Mali je od juče u komunikaciji sa ministrom finansija Vlade Crne Gore i pokrenuli su te stvari. Ja se nadam da možemo brzo da imamo uspostaljven taj direktni platni promet, pa onda da radimo na svim onim stvarima o kojima smo pričali”, rekla je ona.

Brnabić je navela slučajeve proterivanja ambasadora, donošenja rezolucije crnogorskog parlamenta o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i slične probleme, i naglasila da Srbija ima “iskrene namere da ima najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom”.

Ona je rekla da isto tako razmišlja i crnogorski premijer i da to pokazuje kroz temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kao i kroz “ozbiljno razmišljanje da se Crna Gora pridruži Otvorenom Balkanu”.

Ocenila je i da je sastanak Abazovića sa patrijarhom SPC Porfirijem bio konstruktivan, da je nacrt temeljnog ugovora dobro prihvaćen, i da bi njegovo usvajanje bilo “istorijska stvar”.

Naglasila je da je planirana poseta predsednika Vlade Srbije Crnoj Gori, ali da će ona biti organizovana kada bude formirana nova vlada i bude izabran novi premijer Srbije.