Britanska Ambasada: “Nismo potpisali sporazum sa Srbijom protiv ruskog uticaja “

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/MO)

(Beta) – Britanska Ambasada u Beogradu demantovala je danas navode da je Velika Britanija, tokom posete ministra odbrane Bena Volasa, potpisala sa srpskim vlastima sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije u Srbiji.

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli da u potpisanom sporazumu ministarstava odbrane Srbije i Velike Britanije “nema nikakvog pomena bilo koje druge države”.

“Dokument je fokusiran na konsolidovanje i širenje trenutne bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Dokument se bavi temama poput zajedničkog učešća naših država u međunarodnim mirovnim misijama”, saopštila je Ambasada.

Britanski ministar Volas se prošle nedelje, u sredu i četvrtak, sastao u Beogradu sa najvišim zvaničnicima Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

Nakon sastanka Volasa i Stefanovića, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su dva ministra potpisala Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, ne navodeći njegove detalje.

Ambasada Velike Britanije je navela i da je Volas tokom posete Beogradu naglasio da London “poštuje vojnu neutralnost Srbije”.

“Što se tiče naše politike prema Rusiji, ona je jasno predstavljena u javnom strateškom dokumentu Integrisani pregled spoljne politike i odbrane”, navela je britanska Ambasada za RSE.

U tom dokumentu Rusija je označena kao “pretnja”.

Navode britanskog Telegrafa juče je za RSE demantovalo i Ministarstvo odbrane Srbije.

“Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa Srbiji nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio”, navelo je Ministarstvo u pisanom odgovoru za RSE.

Taj medij je prethodno objavio da je Volas za britanski Telegraf izjavio da su Srbija i Velika Britanija tokom njegove ovonedeljne posete Beogradu potpisale “značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije” i da će London pomoći Srbiji da se odupre ruskom “zloćudnom uticaju” i “manipulaciji”.

Ministarstvo odbrane je juče navelo da “jedini dokument koji su tokom posete potpisali” Stefanović i Volas jeste Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane i dodalo da se u njemu “ne pominje” Rusija.

“Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja”, navelo je juče Ministarstvo odbrane Srbije.

Rusija se ne pominje ni u zvaničnom saopštenju o poseti Volasa Beogradu, objavljenom na sajtu Vlade Velike Britanije 18. juna.

Britanski Telegraf je 18. juna objavio tekst “Britanija potpisala ugovor sa Srbijom protiv zloćudnog uticaja Rusije”, pozivajući se na razgovor sa Volasom i neimenovanim izvorom iz vrha srpske vojske, navodi RSE.