Bela strana mladosti na delu

  0
  Foto: Darko Kolaković

  Uvek je dobra prilika za darivanje, ne samo tokom novogodišnjih i božićnih praznika, naročito onih kojima su pokloni mnogo više od prijatnog iznenađenja. Zbog toga izviđači Odreda “Sveti Sava” iz Beograda, tradicionalno u ovo doba godine umesto Deda Mraza posećuju osobe koji nemaju dom i spavaju na ulicama Beograda.

  Hrana, kolači, topli čaj, zimska garderoba… pripremljeni uz mnogo ljubavi i truda, nalaze se u paketima koje su izviđači uručili onima kojima su glad i hladnoća svakodnevnica.

  Foto: Darko Kolaković

  Akciju darivanja beskućnika realizujemo više od decenije, u nameri da makar malo pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Istovremeno, na ovaj način kod najmlađih članova našeg odreda razvijamo empatiju i negujemo duh zajedništva. I ove godine smo, u saradnji sa našim tradicionalnim partnerima Komunalnom milicijom grada Beograda, obišli osobe koje žive na ulicama naše prestonice i uručili im hranu koju smo sami pripremili, poštujući sve mere prevencije širenja virusa korona. Ponosni smo na činjenicu da nas pandemija nije zaustavila niti je uticala na broj učesnika akcije. Štaviše – brojni prijatelji odreda su se odazvali, svesni da je u izazovnim vremenima poput ovih, pomoć potrebnija nego ikada”, kažu iz beogradskog Odreda “Sveti Sava”.

  Foto: Darko Kolaković

  Osim akcije darivanja beskućnika, Odred je inicijator i takmičenja “Svetosavski susreti – Izviđači pevaju”, koje već 15 godina okuplja izviđačke odrede iz cele bivše Jugoslavije. Uz pesmu i muziku, tokom takmičenja čiji je generalni pokrovitelj Gradska opština Palilula, a na kojem je do sada učestvovalo skoro 5.000 izviđača, odredi promovišu sredinu iz koje dolaze, prijateljske odnose i ono što ih sve spaja – prave vrednosti koje neguju, baš onako kako je za izviđače rekao pesnik Mika Antić:

  “Možda nijedan psiholog neće uspeti da objasni zašto su izviđači listom dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira i svest i savest, neka posebna toplina, neka lepa svetlost u očima. Biti izviđač, to znači u samom sebi biti zdrav, običan, pravedan, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopšotj jurnjavi za egzistencijom, u ovim ekscesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđači su ona bela strana mladosti. Čista strana mladosti!”.

  Foto: Darko Kolaković