Bajden: “Amerikanci ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata, ali moramo da budemo na oprezu zbog Putinovih pretnji”

0
EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

“Američki građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata”, poručio je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin naredio povećanje borbene gotovosti nuklearnih snaga.

Prethodno je Džen Psaki, portparolka Bele kuće, izjavila da Sjedinjene Države smatraju da, u ovom trenutku, nemaju razloga da menjaju nivo nuklearne pripravnosti, prenosi Glas Amerike.

„Nismo menjali naš status i procenu u tom pogledu, ali takođe moramo da budemo na oprezu zbog (Putinovih) njegovi pretnji“, rekla je Psaki za kablovsku mrežu MSNBC.

Rusko Ministarstvo odbrane u ponedeljak je saopštilo da su nuklearne snage i severna i paficička flota u stanju povišene borbene gotovosti, prenela je ruska nezavisna novinska agencija Interfaks.

Američki predsednik Bajden razgovarao je tokom dana sa američkim saveznicima i partnerima, dok je neimenovani zvaničnik Bele kuće za Rojters rekao da se nuklearni rat nikada ne sme voditi, da u njemu nema pobednika, a da Putin eskalira situaciju “opasnom retorikom”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je na vanrednom zasedanju Generalne skupštine da je sama ideja nuklearnog rata “nezamisliva”.