Australijski poreznici se obradovali “Pandorinim papirima”: “Prevrnućemo svaki kamen…”

0

Australijska poreska uprava saopštila je da će istražiti sve veze iz juče objavljenih “Pandorinih papira” koje vode do građana Asutralije. U “Pandorinim papirima”, najvećem curenju dokumenata u vezi sa ofšor šemama tajnog poslovanja nalazi se oko 400 Australijanaca.

U “Pandorinim papirima” pojavljuje se više miliona dokumenata koji otkrivaju tajno poslovanje 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera i više od 330 funkcionera iz preko 90 država. 

Jedno od najvećih novinarskih istraživanja predvodio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Među Australijancima ima visokopozicioniranih osoba iz finansijskog sveta, posebno u oblasti prometovanja nekretnina, ali je Gardijan, jedan od medija koji je uključen u ovo veliko istraživanje, odlučio da ne navodi njihova imena.

Zamenik komesara poreske uprave Vil Dej je rekao da postoje različiti legalni razlozi zašto neko ima ofšor bankovni račun ili kompaniju”

“Mi znamo da većina Asutralijanaca radi po propisima”, rekao je. “Ipak, postoje i oni koji pokušavaju da sakriju svoje poslovanje i vlasničke interese ili finansijske prekršaje kroz ofšor poslovanje. Sigurno ćemo pogledati sve ove podatke i uporediti ih sa onima sa onima koje već posedujemo kako bismo otkrili potencijalne veze. Mi imamo neke od najboljih oditora, inspektora i analitičara koji mogu da razlikuju dobro i loše u svemu ovome i da obezbede da nijedan kamen ne bude neprevrnut”, rekao je on.