Amerikanci odgovorili ruskoj ambasadi u BiH: “Ne može niko da preti Bosni i Hercegovini zbog saradnje sa NATO”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – NATO savez je saopštio da su neprihvatljive bilo kakve pretnje koje se upućuju BiH zbog njene namere da sarađuje sa tim vojnim savezom.

“Svaka zemlja ima suvereno pravo da odabere vlastite bezbednosne aranžmane. Hoće li se države odlučiti na saradnju s NATO-om, bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza, zavisi o svakom pojedinačnom podnosiocu zahteva i 30 saveznika”, rekli su iz NATO za regionalnu N1 televiziju.

Dodali su da “nijedna treća strana nema pravo da interveniše ili stavi veto na takav proces”.

“Sve pretnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vreme sfera uticaja je prošlo. NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira nijedno potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u”, kazala je za N1 portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Još je navela da “u potpunosti poštuju suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljaju kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine evroatlantskoj bezbednosti”.

Ambasada Rusije u BiH juče je u saopštenju upozorila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO – morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.