Ambasada Ukrajine reagovala na Kličkovu navodnu izjavu da će “Ukrajinci biti oslobođeni kao što su Albanci oslobođeni od Srbije”: “Nema ovlašćenja da iznosi stav vlasti o spoljnoj politici”

0
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

“Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko, lider opozicione stranke, nema nikakve veze niti ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče pitanja spoljne politike”, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.

„Dobro je poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Zbog toga je Ambasada neprijatno doživela, ali nije bila iznenađena još jednom antiukrajinskom kampanjom koju su pokrenuli pojedini političari i mediji koji očigledno poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu“, navodi se u soapštenju ambasade, a prenosi N1.

Vitali Kličko je prethodno izjavio u intervjuu za švajcarski list Le Canton 27 da će Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije „kao što su Albanci oslobođeni od Srbije“.

Iz ambasade Ukrajine u Srbiji poručuju da ne mogu da potvrde autentičnost tog citata, ali da Kličko, koji ima pravo na lično mišljenje, ne govori u ime ukrajinske države.

Istovremeno, u saopštenju se dodaje da ambasada želi da uveri “prijatelje koji podržavaju Ukrajinu u ovom teškom trenutku i koji nisu zaboravili podršku ukrajinskog naroda u svim teškim trenucima za Srbiju, da se ne brinu”.

“Ambasada takođe mora da konstatuje i da situacija nažalost odražava i izuzetno nizak nivo kontakata između gradova partnera Kijeva i Beograda, koji imamo danas. Sa svoje strane, želimo još jednom da skrenemo pažnju svima onima koji imaju ovlašćenja i u čijoj je to nadležnosti na slobodnu prodaju majica sa simbolom ruske agresije ‘Z’, kao i na prisustvo istog na

mnogim zidovina beogradskih zgrada, koji za Ukrajince predstava simbol ruske agresije i ima značenje ‘ubij Ukrajinca’“, dodaje se u saopštenju.

Ambasada naglašava da rusku agresiju javno podržava određeni broj srpskih medija i kulturnih ličnosti, „naučnika“, kao i pojedini političari.

“Sigurni smo da zajedno imamo na čemu da radimo kako bismo podigli nivo naših odnosa i solidarnosti u mnogim oblastima”, navodi se u saopštenju.