Ambasada SAD u Prištini: “Neprihvatljivo svako nasilje protiv vlasti, medija, ili građana”

0
Printscreen/YouTube/Kosovo online

(Beta) – Iz ambasade SAD u Prištini je saopšteno da je Vašington zabrinut zbog načina na koji je danas na severu Kosova i Metohije došlo do suprotstavljanja pokušaju “kosovskih institucija da uspostave red i zakon, te pozvao na smirivanje situacije”, preneo je portal gazetaexpress.com

U odgovoru za taj portal, neimenovani portparol ambasade je naveo da su “SAD zabrinute zbog odgovora koji su danas dati na akcije za sprovođenje kosovskog zakona na teritoriji Kosova”.

“Svako nasilje, bilo usmereno protiv vlasti, medija ili građana, neprihvatljivo je i treba ga istražiti i procesuirati do potpune primene zakona. Pozivamo na smirenje”, rekao je portparol.

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel je saopštio da su jednostrane akcije koje ugrožavaju sigurnost neprihvatljive.

On je na Tviteru napisao da se nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah zaustaviti, te ukazao da su jednostrane i nekoordinirane radnje koje ugrožavaju stabilnost neprihvatljive”.

“Sva otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom”, napisao je on.