44. Salon arhitekture zaokret u budućnost i prošlost

  0
  Promo

  U Muzeju primenjene umetnosti u periodu od 30. marta do 30. aprila otvoren je za posetioce 44. Salon arhitekture. Pod sloganom ,,Zaokret” Salon je posvećen aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja, a sve u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova. Saradnjom Muzeja primenjene umetnosti i timova ŽAD i projekta PreSalona, akcenat je stavljen na umrežavanje i razmenu iskustava u nastavnom procesu četiri fakulteta arhitekture i dizajna. 44. Salon je platforma za intenzivnu razmenu ideja, misli i praksi što je prepoznala i kompanija Saint-Gobain koja inovativnim materijalima doprinosi razvoju arhitekture i građevinarstva širom sveta.

  ,,Saint-Gobain se vezuje za inovativne arhitektonske projekte, koji se grade prema novim parametrima energetske efikasnosti. Isover i Rigips, kao članice Saint-Gobain grupe, više od 20 godina posluju u Srbiji i šire ideju o korišćenju održivih materijala, uz zadržavanje vrhunskih performansi. Ovaj Salon je pokazatelj da svi zajedno idemo u korak sa vremenom,” rekao je Vladan Ilić, direktor za Isover i Rigips u kompaniji Saint-Gobain.

  Prvi put će 14. aprila biti uručena nagrada ,,Jelisaveta Načić”, koju je ustanovilo Žensko arhitektonsko društvo. Osmišljen je intezivan prateći program Salona arhitekture koji ima mnogobrojne događaje i goste. Paneli, radionice i predavanja održavaju se utorkom i četvrtkom od 18 sati, dok su stručna vođenja kroz izložbu sredom u 18 sati i subotom u 13 sati.

  Podsećamo da su ove godine dodeljena dva Gran prija za projekte „Kuća od konoplje, Homoljske planine” i publikaciju „ U potrazi za javnim interesom: Dometi urbanizma 2022”.

  Organizatori su napravili svojevrstan zaokret uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura – kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove.

  Muzej primenjene umetnosti je u realizaciju uključio mnogobrojne volontere, pružajući mogućnost mladim ljudima da steknu dragoceno iskustvo koje će im pomoći u budućem profesionalnom radu.