(Beta) – Bivši češki predsednik Vaclav Klaus tužio je Ministarstvo zdravlja sudu zato što je morao da plati kaznu 320 evra jer je 28. oktobra prošle godine, na državni praznik, bez obavezne zaštitne maske na licu u Pragu držao govor protiv sanitarnih mera uvedenih zbog pandemije kovid-19.

„Vaclav Klaus smatra da je to kazna za politički čin a ne za kršenje inače spornih sanitarnih propisa Ministarstva zdravlja. Kratak govor pred minimalnim brojem ljudi na ulici nije mogao da ima nikakve epidemiološke posledice“, saopštio je danas Institut Vaclava Klausa.

U tužbi, bivši predsednik upozorava da su te sanitarne mere u jeku drugog talasa pandemije kovid-19 u Češkoj ukidali kasnije sudovi a da je Ministarstvo zdravlja nastavilo da izdaje ponovo uredbe gotovo istog sadržaja, da odredjuje kazne i naplaćuje ih i kada bi uredba već bila ukinuta.

„Bivši predsednik je odlučio da preduzme ovaj simbolični korak zbog velikog broja gradjana koje isto tako šikaniraju na osnovu tih mera vlade. Za njih je vrlo teško ili nemoguće da odbrane svoja prava od državne uprave“, kazao je danas Klausov portparol Petr Macinka.

Gradski sudovi, pre svega u Pragu, kao i Vrhovni upravni sud Češke, od jeseni su već nekoliko puta ukidali sanitarne protivpandemijske mere vlade mahom zbog toga što vlada i Ministarstvo zdravlja u uredbama ne obrazlažu valjano ili uopšte zašto takve restrikcije moraju da budu uvedene.

U utorak je ponovo Vrhovni upravni sud ukinuo uredbu vlade o obaveznim zaštitnim maskama u javnom prevozu, radnjama i unutrašnjim prostorijama, čiju potrebu inače ne spori, i dao je tri dana vladi da tu meru i obavezne maske propisno obrazloži.

„Ministarstvo iznova ignoriše odluke suda. Ubuduće bi sud mogao da ukine meru bez odlaganja. U pravnoj državi nije moguće da izvršna vlast ne poštuje jasno izraženi stav suda i da postavlja prepreke pravosudju kada nadzire poštovanje načela demokratskih pravila pravne države, koja je zasnovana na poštovanju prava i sloboda gradjana“, upozorio je Vrhovni upravni sud.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.