Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Preventiva

Znate li razliku između gripa i prehlade? Da li mogu da se zarazim virusom preko kvake i ima li leka protiv influence i ostale misterije gripa koje nas muče svake sezone

Nije loše da jačamo imunitet, ali to ne znači da će nas spasiti od gripa. Čak i oni s najjačim imunitetom mogu da se razbole jer se virus influence stalno menja pa ga organizam ne prepoznaje, kažu stručnjaci
Datum: 15/01/2018

Znate li razliku između gripa i prehlade? Da li mogu da se zarazim virusom preko kvake i ima li leka protiv influence i ostale misterije gripa koje nas muče svake sezone

Foto Profimedia

Sezona gripa je u toku, a zbog moguće epidemije, i dalje su na snazi zabrane poseta u Kliničkom centru Srbija. Nadležni kažu da raste broj obolelih, a kako se onda sačuvati od gripa i da li je to ikako moguće?

Nažalost, i nije, jer ako dođete u kontakt sa obolelim, možete da se razbolite, piše "Jutarnji list" u opsežnom istraživanju o tome kako sprečiti infekciju. Lekarski tim sa kojim je Jutarnji razgovarao kaže da bez obzira imate li jak imunitet i pijete li vitamine, oni ne uništavaju viruse influence. Nije loše da jačamo imunitet, ali to ne znači da će nas spasiti od gripa. Čak i oni s najjačim imunitetom mogu da se razbole jer se virus influence stalno menja pa ga organizam ne prepoznaje.

Šta tačno treba da znate o virusu gripa?

 

Kolega je oboleo od gripa, i bio je na poslu i kašljao i kijao po kancelariji. Jesmo li mogli da se zarazimo, čak i ako je samo svratio?

Da, mogli ste. Oboleli od gripa zarazni su za okolinu 24 sata pre nego što se pojave simptomi, i još sedam dana od oboljevanja. Virus gripa je visoko zarazan, a bolest se prenosi kapljičnim putem, govorom, kijanjem i kašljanjem. Čestice virusa ostaju u zatvorenim prostorima i postaju mogući izvor zaraze. Zimi se zatvoreni prostori ne vetre dovoljno, pa se u njima nalazi više infektivnih čestica. Kada kijamo, jedna kapljica ima i do 10.000 infektivnih doza.

 

Treba li da pijem vruć čaj dok imam grip?

Ni slučajno. Ne sme da se pije ni vruće ni hladno jer se na taj način ošteti sluznica grla. Važno je da se unese tečnost, nezavisno da li su to čaj, voda ili nezaslađeni sokovi. Pod tečnošću ne smatramo alkohol.

 

Ako imam 39 temperaturu, treba da idem kod doktora?

Ne, ako temperatura nije povišena duže od četiri ili pet dana. Srednje teški oblik bolesti bez komplikacija ima povišenu temperaturu do 5 dana. Traje li temperatura duže, upućuje na moguću komplikaciju. Isto tako, nakon normalizacije, novi skok temperature posle nekoliko dana može da bude znak nekih komplikacija. Tada treba otići kod doktora.

 

 

Koliko je virus gripa aktivan na kvaki od vrata?

Ako je kvaka u zatvorenom, virus će brže izgubiti snagu. Teoretski može da ostane i 10 do 12 sati na kvaki od automobila ili u tramvaju. Bez obzira na toplotu, virus može da ostane zarazan par sati.

 

Kako da prepoznate da li je virus gripa ili prehlada?

Inkubacija kod gripa traje od jednog do tri dana, nakon čega bolest izbija naglo s tipičnim simptomima kao što su visoka temperatura (38 ºC do 41ºC), groznica, malaksalost celog tela, jak umor i slabost, glavobolja i bolovi u mišićima, a tek kasnije se razviju respiratorni simptomi. Temperatura naglo raste u prva 24 sata.

Prehlada je virusna bolest koja zahvata sluznicu disajnih organa, blagog je toka i obično bez komplikacija. Najčešće izaziva bolove u grlu, kašalj i promuklost.Koliko se dugo boluje od gripa?

Ako se radi o gripu bez komplikacija, visoka temperatura i opšti simptomi bolesti najčešće traju tri dana, ali mogu da traju i do sedam dana. Kašalj i bolovi u grlu mogu da traju i do dve nedelje.Koliko dugo treba ostati kod kuće?

Preporučuje se još najmanje 24 sata nakon što se temperatura vrati u normalu i povuku se opšti simptomi. Ostati kod kuće znači ne ići na posao, u školu, na putovanja, u prodavnicu, i ako morate, idete samo kod doktora. Simptomi i povišena temperatura trebalo bi da se povuku i bez uzimanja lekova ako se radi o gripu bez komplikacija.

 

Kako zaštititi ukućane?

Teško. Koliko god možete, držite se dalje od ukućana kako biste smanjili mogućnost širenja zaraze. Barem prekrijte usta i nos maramicom dok kijate ili kašljete. Često perite ruke.Može li da se razvije imunitet protiv gripa?

Virus gripe mutira toliko brzo da niko ne može da postane na njega trajno otporan. Osim toga, tipovi virusa gripa koji masovno kruže odlično su se prilagodili prenosu uobičajenim društvenim kontaktom, zbog čega i imamo velik broj obolelih svake sezone.Jesam li zaštićen od virusa ukoliko se vakcinišem?

Ne sasvim. Potrebno je dve nedelje da organizam razvije antitijela i stvori imunitet na grip nakon vakcinacije. Pa čak i tada, vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, njime se znatno smanjuje mogućnost obolevanja od gripa kod zdravih odraslih osoba. I nakon što se vakcinisali, često perite ruke, kijajte i kašljite u maramicu, uravnoteženo se hranite, budite fizički aktivni i boravite na svežem vazduhu.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.