Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Životni stil

Žene u srednjim godinama ne spavaju dovoljno

Svaka druga žena žali se da se najmanje četiri puta nedeljno budi s osećajem umora
Datum: 13/09/2017

Žene u srednjim godinama ne spavaju dovoljno

Foto: Profimedia

Žene srednjih godina ne spavaju dovoljno, što ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje, tvrde američki naučnici.

Jedna od četiri žena srednjih godina žali se na teškoće sa spavanjem, bilo da teško utonu u san ili da ih muči nesanica četiri i više puta tokom nedelje. Jedna od tri žene kaže da spava maje od sedam sati tokom noći u proseku. Od toga, one u predmenopauzi grupa su koja spava najmanje, tj. daleko manje od sedam sati dnevno.

"Iznenadilo me je to što se svaka druga žena iz studije žalila da se najmanje četiri puta nedeljno budi s osećajem umora", kaže Anjel Vahratian, autor studije.

Eksperti kažu da žene u ovim godinama treba da spavaju sedam do devet sati svakodnevno jer to može da spreči uvećanje rizika od hroničnih bolesti, pre svega kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Izveštaj studije pokazao je da se dužina sna menja s godinama, ali i da su kvalitet i dužina sna pod uticajem nivoa reproduktivnih hormona. Takođe, najgore su pogođene žene u postmenopauzi, kada je u pitanju kvalitet sna, daleko više nego žene u premenopauzi. Nedostatak sna može da pogorša i simptome menopauze, što opet pogoršava san.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.