Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Manje su šanse da umrete ako vas operiše žena hirurg

Iako se veruje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije, da preciznije slede zaduženja i da im je veština komuniciranja s ostatkom tima bolja. One posvećuju više pažnje pacijentima i manje su sklone riziku, i češće će konsultovati ostale članove tima
Datum: 23/10/2017

Manje su šanse da umrete ako vas operiše žena hirurg

Foto: Profimedia

Stopa smrtnosti pacijenata nakon operacija koje obave hirurškinje manja je nego kad ih operišu hirurzi, pokazalo je nedavno kanadsko istraživanje.

Po istraživanju, kod pacijenata koje operišu hirurškinje, u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi se prosečno 12 odsto manje komplikacija i smrti. Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali hirurzi, prenosi N1.

Iako se veruje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije, da preciznije slede zaduženja i da im je veština komuniciranja s ostatkom tima bolja, kaže koautor studije dr. Raž Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Metodist. Rezultati su pokazali da hirurškinje posvećuju više pažnje pacijentima i da su manje sklone riziku, pa će u situacijama u kojima se dvoume, češće konsultovati ostale članove tima.

"Hirugija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a lekarke u toj struci moraju da su 'bolje od najboljih' da bi uspele."

Ipak, nije moguće generalizovati, niti strahovati od ishoda operacije gledajući pol dokora koji operiše.

"S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz istoriju, i nevidljivi 'stakleni zid' kada su u pitanju rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plata hirurga i hirurškinja, ova studija je vrlo značajna. Ona pokazuje da bi trebalo da postoji jednakost među polovima kada je reč o navedenim profesionalnim standardima", smatra dr. Heder Lodž, naučnica na Univerzitetu Tomas Džeferson u Filadelfiji.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.