Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zdravlje i ishrana

Zašto treba da jedete slaninu, žumance i puter

Kolin iz organske slanine je odličan protiv Alchajmera * Mlečne masnoće pomažu u pravilnom iskorišćavanju kalcijuma * Oleinska kiselina i vlakna iz avokada uravnotežuju hormone
Datum: 12/12/2017

Zašto treba da jedete slaninu, žumance i puter

Foto: Profimedia

Masnoće su dugo bile na spisku namirnica koje treba izbegavati u širokom luku, ali su novija istraživanja pokazala da mnoge od njih imaju i te kako povoljno dejstvo na naše zdravlje. Šta više, postoje one namirnice koje su toliko dobre, da iako su bogate masnoćama, trebalo bi ih konzumirati češće, kažu stručnjaci. Ovo je pet izvora masnoće koje bi trebalo uvrstiti u jelovnik:

 

Slanina

Visokokvalitetna slanina koja je dobijena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje teskobu, kaže nutricionistkinja Ali Miler, a prenosi N1.

 

Puter
Nutricionistički gledano, puter ili maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

 

Avokado
Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i vlaknima koja uravnotežuju hormone u organizmu i pojačavaju probavu. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum.

Avokado je pun i belančevina.

 

Žumance
Preskočite omlet od belanaca i pojedite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverovatni izvor vitamina A, B i selena.

 

Tamna čokolada
Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi srce. Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca, piše Punkufer.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.imena mi moga
18.12.2017 - 11:33
slaninica
e mogu vam reci da sam navalila na slaninu , pa jos dodam i beloga luka i to sve na 35 stepeni u lepoj australiji...inace, sam od ove hrane bezala, al\' sada vidim da sam gresila..
anasupermica
18.12.2017 - 11:33
greška
Na Spskom jeziku ne kaže se kolin nego holin