Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Važno je da ne blokirate kijanje, tako možete da se povredite

Sprečavanje kijanja moglo bi da dovede do "brojnih komplikacija", kažu britanski naučnici
Datum: 18/01/2018

Važno je da ne blokirate kijanje, tako možete da se povredite

Foto: Profimedia

Britanski lekari upozorili su da se ne blokira protok vazduha kroz usta i nos kod kijanja.

Ovo upozorenje došlo je nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući da zaustavi kijanje.

Do tada "zdrav i u dobroj formi" muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promenu glasa nakon snažnog kijanja, stoji u časopisu British Medical Journal, a prenosi N1.

"Nakon što je pokušao da spreči kijanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta, opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu", kazali su stručnjaci iz bolnice Leicester NHS Trust.

Doktori su potražili znake spoljnih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro pre nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kijanjem.

"Zaustavljanje kijanja blokiranjem nosa i usta opasan je manevar i treba ga izbegavati", rekli su lekari.

Sprečavanje kijanja moglo bi da dovede do "brojnih komplikacija" kao što je pneumomedijastinum - stanje koje je rezultat uterivanja vazduha u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubne opne, u nekim ekstremnim slučajevima čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju lekari.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.