Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Reč stručnjaka

Drastično opada broj vakcinisanih MMR-om u Srbiji

Vakcinisanje dece u Novom Pazaru i Tutinu u prvoj i drugoj godini životne dobi, za prvih šest meseci ove godine dosta je nisko i iznosi 19 odsto, za razliku od istog perioda prošle godine kada je obaveznom imunizaciom obuhvaćeno 64 odsto te populacije
Datum: 18/08/2017

Drastično opada broj vakcinisanih MMR-om u Srbiji

Foto: Profimedia

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da je u prvoj polovini ove godine procenat vakcinisanja dece u prvoj i drugoj godini žviota dosta nizak, piše list "Danas". Direktor ove zdravstvene ustanove Šefadil Spahić naglašava da je u prvom ovogodišnjem polugođu svaka peta beba u Novom Pazaru primila obaveznu MMR vakcinu protiv zaušaka, malih boginja i rubeola.

Vakcinisanje dece u prvoj i drugoj godini životne dobi, za prvih šest meseci ove godine dosta je nisko i iznosi 19 odsto, za razliku od istog perioda prošle godine kada je obaveznom imunizaciom obuhvaćeno 64 odsto te populacije, objašnjava Spahić i kaže da je situacija u opštini Tutin "nešto bolja, gde je taj procenat 26,8, a prošle godine bio je, čak, 98 odsto".

Ovi podaci idu u prilog konstataciji doktora Spahića da "drastično opada imunizacija dece i da je aplikacija MMR vakcine u Novom Pazaru i Tutinu neuspešna, jer je poželjno da se vakciniše 95 odsto dece u prvoj i drugoj godini života". On upozorava da ukoliko dete ne primi MMR vakcinu, "ima velike šanse da oboli od morbila, rubeola i zaušaka, a to su sve visokorizične bolesti, koje ostavljaju ozbiljne posledice na zdravlje i koje se brzo šire i mogu da izazovu epidemiju."

Ne može da se dođe do pouzdanih podataka da li je na ovom području podneto i koliko prijava protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom. Takvi roditelji rizikuju da zarade novčane kazne od 30.000 do 150.000 dinara, kako propisuju odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.