Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Usamljenost uvećava rizik od smrtnosti za pedeset procenata

Postoje snažni dokazi da društvena izolacija i usamljenost ozbiljno uvećavaju rizik od prevremene smrti, a magnituda tog rizika je veća od mnogih vodećih zdravstvenih činioca
Datum: 10/08/2017

Usamljenost uvećava rizik od smrtnosti za pedeset procenata

Foto: Profimedia

Ljudi sa boljim društvenim vezama, tj. oni koji imaju bolji društveni život imaju za pedeset podsto manji rizik od prerane smrti, pokazalo je istraživanje američkih psihologa sa Univerziteta Brigham Young.

Profesorka koja vodi studiju, Džulijen Holt Lansted, kaže da su rađene dve analize o uticaju društvenog života na zdravlje u kojima je učestvovalo više stotina hiljada ljudi. Ispostavilo se da usamljenost, izolacija i samački život imaju sličan učinak na stopu smrtnosti kao i gojaznost.

"Postoje snažni dokazi da društvena izolacija i usamljenost ozbiljno uvećavaju rizik od prevremene smrti, a magnituda tog rizika je veća od mnogih vodećih zdravstvenih činioca", rekla je profesorka.

Ona ističe da je i objektivna društvena izolovanost i subjektivan osećaj usamljenosti, nezavisno od stvarnog obima društvene mreže tog pojedinca, imaju jednako negativan učinak na zdravlje. Usamljenost se sve više prepoznaje kao pretnja javnom zdravlju.

"Sa sve starijom populacijom, za očekivati je da će se učinak na javno zdravlje samo povećavati", rekla je Holt Lansted. "Mnoge zemlje sugerišu da smo suočeni sa epidemijom usamljenosti. Sada je pred nama izazov šta možemo da uradimo povodom toga."

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.