Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Dijabetes

Trećina obolelih od dijabetesa ne zna da ima šećernu bolest

Vodeći skup o jednoj od najrasprostranjenijih bolesti savremenog društva i ove godine će na jednom mestu obezbediti kvalitetnu diskusiju o najaktuelnijim temama iz dijabetologije, uz sveobuhvatan pregled aktivnosti u našoj zemlji i objavljivanje noviteta iz te oblasti
Datum: 20/11/2017

 Trećina obolelih od dijabetesa ne zna da ima šećernu bolest

Foto: Profimedia

"Dijabetološka zaštita u Srbiji je u usponu", moglo se čuti na svečanom otvaranju 10. Srpskog kongresa o šećernoj bolesti u hotelu "Crowne Plaza" koji će trajati do srede 22. novembra uz učešće brojnih uglednih svetskih eksperata i priznatih stručnjaka i naučnika iz regiona.

U Srbiji sa dijabetesom živi 710.000 pacijenata, od kojih je gotovo polovina radno sposobnog stanovništva, i od kojih skoro trećina i ne zna da je obolela. Vodeći skup o jednoj od najrasprostranjenijih bolesti savremenog društva i ove godine će na jednom mestu obezbediti kvalitetnu diskusiju o najaktuelnijim temama iz dijabetologije, uz sveobuhvatan pregled aktivnosti u našoj zemlji i objavljivanje noviteta iz te oblasti.

"Značaj desetog jubilarnog Kongresa je veoma veliki i imamo skoro dvostruko više predavača nego prošlih godina. To je respektabilan broj od 30 inostranih eksperata koji će uzeti učešće u radu skupa i govoriti o najaktuelnijim temama, i skoro isti broj predavača iz naše zemlje koji se kvalitetno bave dijabetološkom zaštitom, istraživanjima u dijabetesu i kliničkim radom u ovoj oblasti", najavio je akademik profesor dr Nebojša Lalić, predsednik naučnog odbora kongresa, inače predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes.

"Dijabetološka zaštita u Srbiji je u ponovnom usponu i zaletu, naročito od prošle godine kada je u ekpozeu vlade dat input u njenom razvoju. Ministarstvo zdravlja je imalo velikog razumevanja i formirana je Radna grupa za prevenciju i kontrolu dijabetesa koja je utvrdila osnovne pravce razvoja dijabetološke zaštite. Upravo smo pred Svetski dan dijabetesa imali prve opipljive rezultate, a to su modernizovani Registar obolelih i odluka o tome da dijabetes bude prioritet u tretmanu od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe su pokrenute mnoge druge vrlo važne inicijative, kao što je izrada novog Nacionalnog programa prevencije i kontrole šećerne bolesti, formiranje Nacionalnog referentnog centra i radna usavršavanja organizacije dijabetološke zaštite, kako na primarnom nivou u vidu Savetovališta za dijabetes tako i na sekundarnom i tercijalnom nivou", objašnjava dr Lalić.

Kroz tri osnovna programa, Srpski kongres o šećernoj bolesti posvećen je nauci i praksi. Prvi program se odnosi na predavače i istraživače u oblasti dijabetologije, drugi deo je namenjen medicinskim sestrama i njihovim istraživanjima u području pružanja nege, dok se treći odnosi na pacijente „Kako živeti sa dijabetesom". Cilj skupa, koji se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, jeste sagledavanje problema dijabetesa iz svih aspekata i postavljanje dobre osnove za diskusiju, interakciju i nove inicijative u ovoj oblasti.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Kako
04.12.2017 - 12:22
Zdravstvo?
Ovi ljudi se sprdaju. U Beogradu nema opcije zakazivanja kod endokrinologa...jednostavno ne postoji opcija u sistemu. Sa dijagnozom nam kazu snadjite se, nadjite vezu.. bilo bi dobro sto pre.