Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Srpski lekari nagrađeni za izuzetna istraživačka dostignuća

Farmaceutsko preduzeće Medis već četvrtu godinu dodeljuje Medis Awards* Ove godine su stručnjaci iz sedam zemalja poslali rekordan broj prijava
Datum: 01/12/2017

Srpski lekari nagrađeni za izuzetna istraživačka dostignuća

Osam lekara i jedan farmaceut nagrađeni su prestižnim priznanjem International Medis Awards for Medical Research, a među njima su jedan lekar i jedan farmaceut iz Srbije.

Farmaceutsko preduzeće Medis već četvrtu godinu dodeljuje Medis Awards, međunarodne nagrade za izuzetna aplikativna dostignuća u medicini i farmaciji. Svoje istraživačke radove ove godine prijavilo je 43 lekara iz Srbije, od kojih su se četiri uvrstila među finaliste. Nagradu Medis Awards 2017 dobila je dr sci med Mladena Lalić-Popović, za podrućje farmacije, dok je nagrada za najbolje multicentrično panevropsko istraživanje, koje se ove godine dodeljuje prvi put, pripala dr sci med Jeleni Vojinović.

Svečano uručenje nagrada održano je sinoć u Operi i pozorištu Madlenianum, gde je oko 500 okupljenih istraživača, lekara, farmaceuta, akademika i drugih stručnjaka pozdravio predsednik Srpske akademije nauka, prof dr Vladimir Kostić. Nagrade je pobednicima uručio generalni direktor preduzeća Medis, Tone Strnad.

"Veliko mi je zadovoljstvo što i ove godine dodeljujemo Medis Awards najboljim medicinskim dostignućima u regionu. Tokom 28 godina uspešnog poslovanja zaključili smo da na području medicine i farmacije ima mnogo odličnih istraživačkih radova koji značajno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja, ali uglavnom ostaju neprimećeni i neprepoznati u široj javnosti. U želji da doprinesemo njihovoj prepoznatljivosti ne samo u okvirima već i izvan granica zemalja u kojima rade, pre četiri godine pokrenuli smo Medis Awards", istakao je ovom prilikom Tone Strnad.

Osim pomenutih dobitnica, među finalistima su se našla još dva lekara iz Srbije: dr sci med Marija Stević, dr med, za područje alergologije i prof. dr Maja Živković, dr med, za područje oftalmologije.

 

Rekordan broj prijava

Ove godine su stručnjaci iz sedam zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i poslali rekordan broj prijava, čak 166 prijava iz devet terapijskih područja medicine i farmacije. Međunarodni žiri priznatih stručnjaka pod vodstvom predsednika žirija prof. dr Matije Tomšiča, načelnika Kliničkog odeljenja za reumatologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana, nezavisno je pregledao sve prijave i odabrao 19 finalista a zatim pobednike za svaki od devet područja: anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija, reumatologija i posebna nagrada za najbolje multicentrično panevropsko istraživanje.

Članovi međunarodnog stručnog žirija:

Anesteziologija: prof. dr Nenad Karanović, dr med., Hrvatska

Gastroenterologija: prof. dr Milenko Bevanda, Bosna i Hercegovina

Ginekologija: prof. dr Nandor Acs, dr med., Mađarska

Farmacija: prof. dr Ivan Stanković, Srbija

Neurologija: prof. dr Sašo Stojčev, dr med., Makedonija

Oftalmologija: prof. dr Barbara Cvenkel, dr med., Slovenija

Pedijatrija: prof. dr Reinhold Kerbl, dr med., Austrija

Pulmologija: prof. dr Branimir Nestorović, dr med., Srbija

Reumatologija: prof. dr Branimir Anić, dr med., Hrvatska

 

Pobednici iz pet zemalja

Nagrade Medis Awards na devet terapijskih područja dobili su lekari i farmaceut iz pet zemalja:

Anesteziologija: dr sci med Tihamer Molnar, dr med, Mađarska

Gastroenterologija: dr sci med, Mattias Mandorfer, dr med, Austrija

Ginekologija: dr Andraž Dovnik, dr med, Slovenija

Farmacija: dr Mladena Lalić-Popović, Srbija

Neurologija: dr sci med Veronika Rutar Gorišek, dr med, Slovenija

Oftalmologija: dr Aleksej Medić, dr med, Hrvatska

Pedijatrija: dr Klemen Dovč, dr med, Slovenija

Pulmologija: Marina Labor, dr med, Hrvatska

Reumatologija: mr Ivan Padjen, dr med, Hrvatska

Najbolje multicentrično panevropsko istraživanje: dr sci med Jelena Vojinović, Srbija


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.