Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Selfitis ipak postoji, tvrde britanski naučnici. Kao i strah od toga da ćemo ostati bez smartfona

To je pre tri godine bila izmišljena reč * Istraživanje je pokazalo da postoje oni opsednuti selfijima
Datum: 15/12/2017

Selfitis ipak postoji, tvrde britanski naučnici. Kao i strah od toga da ćemo ostati bez smartfona

Foto: Profimedia

Pre samo tri godine izmišljena reč selfitis danas je dijagnoza za opsesivno snimanje selfija.

Britanski naučnici su, istražujući fenomen opsesivne zavisnosti od telefona, došli do zaključaka da je to stanje podjednako patološko kao i strah da ćemo ostati bez smartfona u blizini. To stanje nazvano je "nomofobija". Reč se pojavila prvi put u okviru lažne vesti da je Američko psihijatrijsko udruženje "selfitis" proglasilo za reč godine. Ovo istraživanje sprovedeno je u Indiji, pošto ta zemlja ima najviše korisnika Fejsbuka. Ispitanici su se izjašnjavali na pitanja kao što je "deljenje selfija stvara zdravo nadmetanje sa prijateljima i kolegama"i "osećam da sam popularniji kad stavljam selfije na društvene mreže".

"Pre nekoliko godina, u medijima se pojavila priča o tome da je stanje 'selfitisa' klasifikovano kao mentalni poremećaj. Iako se ispostavilo da je ta priča lažna, to ne znači da stanje selfitisa ne postoji", izjavio je doktor Mark Grifits sa Uiverziteta Trent u Notingemu.

"Tipično je da oni koji imaju ovo stanje pate od nedostatka samopouzdanja i pokušavaju da se uklope u okolinu. Oni mogu da pokažu simptome slične drugim potencijalno adiktivnim ponašanjima", rekao je doktor Džanartanan Balakrišnan, učesnik istraživanja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.