Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Seks ne dovodi do srčanog zastoja

Srčani zastoj znači da srce bukvalno prestane da kuca i ako se osoba odmah ne reanimira, osoba će umreti. Zastoj se razlikuje od srčanog udara jer srčani udar nastupa kada se prekine dotok krvi u srce, i vrlo retko se javlja
Datum: 17/11/2017

Seks ne dovodi do srčanog zastoja

Foto: Profimedia

Nagli srčani zastoj tokom seksa češće pogađa muškarce nego žene, ali to je vrlo retka pojava i seks vrlo retko uzrokuje srčani zastoj, piše BBC.

Srčani zastoj znači da srce bukvalno prestane da kuca i ako se osoba odmah ne reanimira, osoba će umreti. Zastoj se razlikuje od srčanog udara jer srčani udar nastupa kada se prekine dotok krvi u srce.

Pre nove studije iz Portlanda se znalo da seks može da prouzrokuje srčani udar, ali povezanost seksa i srčanog zastoja do sada nije bila poznata.

Istraživanje je sprovedeno proučavanjem slučajeva srčanih zastoja tokom perioda od trinaest godina, i pokazalo je da postoji manje od jedan posto takvih slučajeva tokom seksa. Ispostavilo se da su najčešće pogođeni bili oni već a istorijom srčanih bolesti, srednjih godina i afro-američkog porekla.

Problem je što je samo jedna trećina partnera pokušala da reanimira osobu sa problemom, što ukazuje na potrebnu edukaciju o važnosti brze reanimacije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.