Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Životni stil

Sedenje ubija, čak i ako vežbate, tvrde naučnici

Važno je na svakih pola sata praviti pauze i prošetati, kažu naučnici jer dugotrajno sedenje predstavlja direktan faktor rizika za preranu smrt
Datum: 12/09/2017

Sedenje ubija, čak i ako vežbate, tvrde naučnici

Foto: Profimedia

Bez obzira na to koliko vežbate, višesatno sedenje predstavlja faktor rizika za preranu smrt, tvrdi nova studija objavljena u Annals of Internal Medicine.

Kako postoji direktna veza između vremena provedenog u stolici i rizika od prerane smrti bilo kojeg uzroka, što je potvrđeno studijom u kojoj je učestvovalo skoro 8.000 ispitanika, naučnici preporučuju da se na svakih pola sata napravi pauza i protegnu noge. Što je veći broj sati koje neko provede sedeći u kontinuitetu, veći je i rizik od prerane smrti. S druge strane, oni koji sede manje od pola sata u kontinuitetu, imaju najniži rizik od smrti. Naučnici su utvrdili da se prosečno 12,3 sata provede u sedenju, od ukupno 16 sati tokom kojih smo budni. Prethodne studije pkazivale su da sedelački način života uzima devet do deset sati dnevno, ali da se ta brojka uvećava kako starimo.

"Kako starimo, naše fizičke i mentalne funcije slabe, i sve više provodimo u sedenju", kaže Dijaz.

Autor studije Kit Dijaz sa Kolumbija univerziteta kaže da je potrebno na svakih 30 minuta uzastopnog sedenja ustati, prošetati brzim tempom pet minuta, ili se bar prodrmati ako nije moguće drugačije, jer to smanjuje probleme sa zdravljem uzrokovane sedelačkim nainom života.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.