Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Transplantacija organa

Rođena prva beba u SAD iz transplantirane materice

Beba iz transplantirane materice rođena je u Dalasu, ali je identitet porodice ostao sakriven * Prva beba na svetu ovim putem rođena je u Geteborgu pre tri godine * Od tada je u Švedskoj ovim putem rođeno ukupno osam beba
Datum: 04/12/2017

Rođena prva beba u SAD iz transplantirane materice

Foto: Profimedia

Rođena je prva beba u SAD nakon što je majci urađena transplantacija materice, a porođaj je obavljen u Teksasu.

Bolnica Univerzitetskog medicinskog centra Bejlor u Dalasu nije otkrila mnogo detalja koji se tiču porođaja, čak ni datum, štiteći identitet porodice.

Đulijano Tesla, glavni istraživač kliničke studije o transplantaciji materica nazvao je ovaj porođaj "prekretnicom" i "prelepim momentom ljubavi i nade za majku kojoj je rečeno da neće nikada moći da nosi svoje dete", navodi se u izjavi, a prenosi N1.

Transplantacija je bila deo kliničke studije koja istražuje nove vrste lečenja neplodnosti kod žena koje nemaju funkcionalnu matericu. To može da bude slučaj kada su žene rođene bez ovog organa, kojima je odstranjen ili više ne funkcioniše. Ovakvo stanje pogađa pet procenata ženskog stanovništva u svetu.

Prva beba na svetu koja je rođena ovim putem, rodena je na univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj 2014. godine. Tridesetšestogodišnja žena se porodila, nakon što joj je materica presađena od 61-ogodišnjakinje, sa kojom nije bila u srodstvu.

Od tada, u švedskoj bolnici je rođeno ukupno osam beba, koje su rodile majke sa presađenom matericom. Prošle godine, istraživaci u Bejloru obavili su prvu transplantaciju materice od živog donora, a nakon toga još tri. Operacija nije bila uspešna za prve tri žene, kojima je organ posle uklonjen. Klinika u Klivlendu obavila je prvu transplantaciju materice u SAD u februaru prošle godine, ali su nastale komplikacije i organ je uklonjen.

Presadivanje materice sastoji se iz nekoliko koraka. Žene koje su odabrane za istraživanje moraju biti zdrave, sa zdravim jajnicima. Pre operacije, pacijentu se obavlja in vitro oplodnja, da bi se uzele jajne ćelije iz jajnika, a zatim se oplodile. Nakon toga, presađuje se materica. Godinu dana nakon transplantacije, tim lekara proverava kako telo pacijenta reaguje na novi organ. Ukoliko sve prođe dobro, embrion se usađuje u presađenu matericu i pažljivo se prati stanje, sve do porođaja carskim rezom. Presaden organ nije zamišljen kao stalan, zato što pacijenti moraju da uzimaju lekove protiv odbijanja organa. Nakon prve ili druge trudnoće, presađena materica se uklanja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.