Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Svet

Rekord u doniranju: Organi devojčice spasli osam života

Osam ljudi, od kojih petoro dece, duguju svoje živote 13-godišnjakinji kojoj je u martu 2012. godine pozlilo dok je pomagala u pripremi rođendanske žurke za svoju majku
Datum: 11/09/2017

Rekord u doniranju: Organi devojčice spasli osam života

Foto Profimedia

Džemima Lejzel, tinejdžerka koja je umrla od moždane enurizme, oborila je rekord u Velikoj Britaniji kao osoba koja je spasla najviše života. Osam ljudi, od kojih petoro dece, duguju svoje živote 13-godišnjakinji kojoj je u martu 2012. godine pozlilo dok je pomagala u pripremi rođendanske žurke za svoju majku. 
Džemima je umrla četiri dan kasnije, samo nekoliko nedelja nakon što je sa svojom porodicom razgovarala o doniranju organa. Razgovor je podstakla saobraćajna nesreća u kojoj je nastradao porodični prijatelj. 
"Džemima nikad pre toga nije čula za doniranje organa i moram da priznam da me je taj razgovor malo uznemirio. Ali tek sad u potpunosti shvatam njegovu važnost", rekla je majka devojčice. 
Kada je Džemima umrla, njeni roditelji doneli su odluku da doniraju njene bubrege i pluća trima pacijentima. Njena jetra zatim je podeljena i presađena u tela dva pacijenta, a njeno srce, pankreas i tanko crevo dobile su još tri osobe. 
Džemimina porodica u početku nije bila sigurna u svoju odluku, ali je sve promenila televizijska emisija o bolesnoj deci koja su čekala na transplantaciju, prenosi Njuzer. 
"Svaki roditelj bi instinktivno rekao 'ne', jer smo programirani da zaštitimo svoju decu. Ipak, prethodni razgovor sa Džemimom o donaciji organa naveo nas je na to da kažemo 'da'", zaključila je Sofi Lejzel.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.