Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Ginekologija

Raste broj trudnica sa rakom jajnika u Srbiji

U svetu je procenat trudnica sa rakom jajnika oko šest odsto od svih trudnoća i karcinoma, a u Srbiji je taj procenat oko 13 procenata
Datum: 13/10/2017

Raste broj trudnica sa rakom jajnika u Srbiji

Foto: Profimedia

Broj trudnica sa rakom jajnika u Srbiji duplo je veći nego ranije, a širenje karcinoma u tom periodu je do deset puta brže nego kod žena koje nisu u drugom stanju, kaže za "Blic" prof. dr Snežana Rakić iz GAK Narodni front.

U svetu je taj procenat oko šest odsto od svih trudnoća i karcinoma, a u Srbiji je taj procenat oko 13 procenata, pokazala je studija sprovedena u Narodnom frontu. Doktorka Rakić objašnjava da se u trudnoći maligni proces ubrzava, i prema njenim rečima, nije poznato zbog čega je ova bolest u uzletu u Srbiji. Ona kaže da je sve više trudnica i sa karcinomom na grliću materice, ali da se taj oblik raka sporije razvija.

"Karcinom jajnika je najpodmukliji tumor koji se uglavnom u trudnoći javlja kod žena starosti od 35 do 45 godina. S obzirom na to da je starosna granica prvorotkinja pomerena, može se reći da ova bolest uglavnom pogađa njih", kaže dr Rakić.

Tumor na jajniku u trudnoći nije rizičan za plod, ali može da bude opasan po život majke. Ukoliko pacijentkinja odluči da želi da zadrži trudnoću, posle brojnih pregleda radi se operacija tumora, biopsija drugog janika i u zavisnosti od tipa karcinoma, određuje se terapija.

"Nikakva operacija ne može da se radi pre prve nedelje trudnoće zbog opasnosti od gubika bebe. Konzilijum daje odluku šta se radi sa trudnoćom, ali majka to ne mora da prihvati jer ona nije obavezujuća. Imali smo slučaj gde se trudnća završavala sa 34 do 35 nedelja, kada je rađena operacija i carski rez, a pacijentkinja se podvrgla postoperativnom tretmanu", kaže prof. Rakić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.