Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Reč stručnjaka

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu

Epidemiolozi i lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu jer nema rizika od autizma, a prema najnovijim podacima izrečene su i tri novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu
Priredila: Marija Božić
Datum: 09/08/2017

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu

Foto: Profimedia

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu, a prema podacima Prekršajnog suda u protekla tri meseca reč je o tri novčane kazne i deset opomena, piše "Blic".

Do aprila nijedan roditelj nije kažnjen zato što nije vakcinisao dete, a prema najnovijim podacima iz Prekršajnog suda, od marta prošle godine kad je na snagu stupio Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji propisuje kazne od 30 do 150 hiljada, podneto je više od 240 prijava, prenosi ovaj list. Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda skrenuo je pažnju na to da je broj prijava u 2017. četiri puta veći u odnosu na prošlu godinu.

"Što se tiče odnosa opomena i novčanih kazni, sudije izriču opomenu, a ne novčanu kaznu u onim situacijama kad postoje olakšavajuće okolnosti, a pogotovo je takva odluka moguća kad roditelji vakcinišu decu u toku trajanja postupka. Opomena jeste sankcija, plaćaju se i troškovi postupka, samo nema novčane kazne", objašnjava Marinović.

Da bi bio postignut kolektivni imunitet potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva. Prema Batutovim podacima, obuhvat na nivou cele Srbije iznosi 81 odsto. Epidemiolozi i lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu jer nema rizika od autizma. Doktor specijalista medicine Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, objašnjava da je cilj da vakcina u organizmu izazove virusni odgovor koji će stvoriti trajnu zaštitu, a da pritom ne nastane bolest.

"Uz pomoć vakcine postiže se isti efekat kao kad preležimo bolest, ali bez cene da se ona mora preležati. Značajan broj dece od prirodne infekcije dobija komplikacije, koje su ponekad i opasne, dok vakcina izaziva opasne reakcije toliko retko da je to na granici naših mogućnosti da ih uopšte detektujemo", rekao je Janković.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.