Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Onkologija

Preokret u terapiji: Programiranje gena da sami unište rak

Novo lečenje leukemije zahteva odstranjivanje miliona belih krvih zrnaca iz pacijentovog krvnog sistema, njihovo genetsko programiranje da prepoznaju i ubiju rak, zatim njihovo množenje i ponovno ubacivanje u pacijenta
Denis Grejdi, Njujork tajms na srpskom
Datum: 17/08/2017

Preokret u terapiji: Programiranje gena da sami unište rak

Ćelije leukemije / Foto: Profimedia

Odobrenje lečenja leukemije genima, koje se očekuje u SAD u sledećih par meseci, otvoriće vrata potpuno novim vrstama lečenja raka.

Kompanije i univerziteti žure da što pre razviju ove nove terapije koje reprogramiraju imunoćelije pacijenta pretvarajući ih u uništitelje raka, koje istraživači nazivaju "živom drogom". Jedan od trenutnih ciljeva je da se omogući da one funkcionišu kod različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, bešike, pluća i pankreasa.

"Ovo je bio potpuni preokret sa rakom krvi", kaže dr Stefan Grap, direktor imunoterapijskog programa u Dečjoj bolnici u Filadelfiji. "Ako bude moglo da funkcioniše i u slučaju poodmaklih tumora, biće potpuni preokret za celu oblast."

Ovakav oblik lečenja sada se istražuje i kod glioblastoma, agresivnog tumora na mozgu.

Rezultati studija na Univerzitetu u Pensilvaniji bili su pomešani. Od prvih deset pacijenata jedan je živeo 18 meseci sa nečim što istraživači nazivaju "stabilnom bolešću". Druga dva preživela imaju rak koji je napredovao, a ostali su umrli.

Studije napreduju u mnogo pravaca. Proizvodi koji su najbliže odobravanju lečiće rak krvi, poput leukemije i limfoma.

Očekuje se da ovi novi oblici lečenja koštaju po nekoliko stotina hiljada dolara i dolaze uz rizike. Pacijenti u najranijim istraživanjima skoro su umrli od nuspojava kao što su groznica, nizak pritisak i začepljenje pluća. Doktori su naučili kako da kontrolišu takve reakcije, ali eksperti su zabrinuti oko potencijalnih dugoročnih efekata, kao što je drugi rak koji bi u teoriji mogli da izazovu onesposobljeni virusi koji se koriste u genetskom inženjeringu. Takvih primera još uvek nije bilo.

Novo lečenje leukemije zahteva odstranjivanje miliona belih krvih zrnaca, zvanih T-ćelija - često posmatranih kao vojnici imunosistema - iz pacijentovog krvnog sistema, njihovo genetsko programiranje da prepoznaju i ubiju rak, zatim njihovo množenje i ponovno ubacivanje u pacijenta. Ceo taj proces je skup jer se lečenje svake osobe mora obaviti posebno.

Istraživanja u različitim centrima pokušavaju da pronađu načine da koriste ove izmenjene ćelije, zvane CAR-T ćelije, protiv mezotelioma i raka bešike, dojke, prostate, pankreasa i pluća. Doktor Grap kaže da su tumori poput utvrđenja. "Oni ne žele da dozvole T-ćelijama da prodru. Potrebna nam je kombinacija pristupa, CAR-T plus još nešto, ali dok se to još nešto ne pronađe nećemo nailaziti na iste reakcije."

Prvobitno lečenje leukemije T-ćelijama nastalo je na Univerzitetu u Pensilvaniji, koji je dao licencu Novartisu. U julu vladina komisija predložila je odobrenje za uzak krug ozbiljno bolesnih pacijenata, samo par stotina godišnje u SAD: oni starosti od 3 do 25 godina koji imaju akutnu limfoblastnu leukemiju koja nije reagovala na standardno lečenje, ili se nakon njega vratila. Takvi pacijenti imaju male šanse za preživljavanje, ali u kliničkim ispitivanjima samo jedno lečenje T-ćelijama kod mnogih je proizvelo duge remisije, a neke je možda čak i izlečilo.

Novartis planira da podnese zahtev za još jedno odobrenje istog lečenja (koje se zove CTL019 ili tisagenlecleucel) za odrasle sa tipom limfoma - širenje velikog limfoma B-ćelija koji je odbio lečenje, ili se nakon njega vratio. Suparnik, Kite Pharma, takođe se prijavio za odobrenje lečenja limfoma T-ćelijama. Još jedan suparnik, Juno, morao je da prekine istraživanje T-ćelija, nakon što je pet pacijenata umrlo od oticanja mozga. Kire je takođe prijavio jednu takvu smrt.

Novartis istražuje i nekoliko drugih tipova T-ćelija sa drugačijim genetskim promenama, u svrhu lečenja hronične limfocitne leukemije, multiplog mijeloma, kao i glioblastoma. Neki od obećavajućih radova uključuju napore da se unaprede postojeća lečenja genima još efikasnijim kod raka krvi. Pacijentima sa limfomom T-ćelije se daju zajedno sa lekom "ibrutinibom", i čini se da ova kombinacija deluje bolje od bilo čega drugog.

Istraživači u Centru za rak MD Univerziteta u Teksasu, u Hjustonu, pokušavaju potpuno drugačiji pristup programiranju ćelija, za koji se nadaju da će možda jednog dana pružiti lečenje "na gotovo", koje neće morati da se prilagođava svakom pacijentu posebno, i to bi moglo da bude manje skupo.

Umesto korišćenja T-ćelija, tim koristi prirodne ćelije ubice, drugu komponentu imunosistema, koja ima moć da se bori protiv svega što prepozna kao strano. Umesto vađenja ćelija iz pacijenata, istraživači dr Kejti Rezvani i dr Elizabet Špal, odstranjuju ćelije ubice iz uzoraka krvi iz pupčane vrpce, donirane od žena koje su se upravo porodile.

Jedna jedinica krvi iz pupčane vrpce donosi dovoljno ćelija za lečenje pet osoba, rekla je doktorka Rezvani.

"Planiramo da napravimo proizvod i ubacimo ga svežeg u pacijenta, ali radimo i na optimizaciji procesa zaleđivanja, da bismo mogle da napravimo proizvod, zaledimo ga i čuvamo, kako bismo ga dale pacijentu kada mu je potreban."

 

TEKST IZ NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM, POKLON SVIM ČITAOCIMA NEDELJNIKA OD 17. AVGUSTA


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.