Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Gastroenterologija

Neravnoteža mikroflore u crevima može da dovede do Kronove bolesti

Neravnotežu crevne flore mogu da prouzrokuju upale, antibiotici ili loše navike ishrane
Datum: 17/11/2017

Neravnoteža mikroflore u crevima može da dovede do Kronove bolesti

Foto: Profimedia

Neravnoteža mikroflore u crevima smatra se jednim od uzročnika Kronove bolesti, hronične upalne bolesti creva, koja može da zahvati bilo koji deo digestivnog sistema, a najčešće je reč o završnom delu tankog ili o debelom crevu, pokazala je studija objavljena u magazinu Science of Translational Medicine.

Ljudski organizam sadrži 90 procenata bakterija organizovanim u zajednice koje nazivamo mikrobiomima. Bogat i raznovrstan skup bakterija, gljivica i virusa koji nastanjuju ljudski organizam i za deset puta nadmašuje ljudske ćelije, a funcionišu kao nevidljivi organ pod imenom mikrobiom.

On je od izuzetnog značaja za creva jer se već dugo sumnja da disbalans mikrobioma deluje na razvoj brojnih nezaraznih hroničnih stanja i bolesti, gojaznosti, depresije, autizma, alergije i u najvećem broju slučajeva na bolesti povezane sa probavnim sistemom.

Mikrobiom štiti od invazije patogenih mikroorganizama, podstiče reakciju imunog sistema, proizvodnju antimikrobnih supstanci, učestvuje u probavnim i respriratornim funkcijama, i podstiče bolji rad barijere kože i sluznica.

"Saznanja američkih naučnika upućuju na to da se uklanjanjem dela mikrobioma iz crevnog sistema i ponovnim uvođenjem određenog tipa 'dobrih' bakterija bez enzima ureaze moglo efikasno boriti protiv Kronove bolesti", kaže Geri Vu sa Univerziteta Pensilvanija i vođa studije.

Neravnotežu crevne flore mogu da prouzrokuju upale, antibiotici ili loše navike ishrane.

"Ako je reč o jednostavnom enzimu odgovornom za neravnotežu, moguće je neutralisati ga. Naša je zamisao da ponovo stvorimo sistem mikrobioma bez bakterija nosilaca enzima ureaze odgovornih za neravnotežu u crevnoj flori, koju nazivamo disbioza", objasnio je Vu.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.