Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Neurologija

Nedostatak sna utiče na mozak isto kao i pijanstvo

Neadekvatno spavanje ima sličan efekat na mozak kao i previše alkohola, objašnjava se u studiji UCLA i Univerziteta Tel Aviv iz Izraela, objavljena u časopisu Nature Medicine
Datum: 12/11/2017

Nedostatak sna utiče na mozak isto kao i pijanstvo

Foto: Profimedia

Stručnjaci za spavanje upozoravaju da nedostatak sna treba shvatati mnogo ozbiljnije nego inače jer efekat koji ima na mozak sličan je pijanstvu, pokazala je studija sa UCLA i Univerziteta Tel Aviv iz Izraela objavljena u časopisu Nature Medicine.

Ovo istraživanje potvrdilo je da nedostatak kvalitetnog sna utiče na funkcije mozga i da može da izazove lapsuse memorije, kao i iskrivljenu vizuelnu percepciju. To je zbog toga što se privremeno smanjuje komunikacija među neuronima. Tako umornim vozačima nedostaje koncentracija jer neuroni ne reaguju efikasno koliko bi trebalo, i njihovom mozgu treba duže da bi zapazili šta se događa. Ćelijama mozga potrebno je više vremena da reaguju, što je povezano sa sporijim moždanim talasima, kao što su oni zabeleženi tokom faze spavanja, a koji remete moždanu aktivnost i izvršavanje zadataka. Ovaj fenomen sugeriše da kod neispavanosti, određene regije mozga "dremaju", i uzrokuju menalne lapsuse, dok je drugi deo mozga budan.

"Otkrili smo da iznurivanje tela nespavanjem oduzima neuronima sposobnost da funkcionišu kako bi trebalo. To utire put kognitivnim lapsusima, kako percipiramo i kako reagujemo na svet oko sebe", navodi se u studiji. "Fascinantno je kako nedostatak sna zamagljuje aktivnost moždanih ćelija. Ćelije postaju trome i komunikacija između neurona se smanjuje. Umesto da uobičajeno brzo reaguju, odgovor neurona je usporen, slabiji, a transmisija duže traje nego što je uobičajeno."

Studija upozorava da su efekti nedostatka sna poput neke vrste pijanstva. "Neadekvatno spavanje ima sličan efekat na mozak kao i previše alkohola", objašnjava se u studiji.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.