Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

ORL

Ne čačkajte uši, tako se otvara put infekciji

Letnji period donosi veći broj upala ušiju, koje nastaju kao posledica kupanja na otvorenom. Preporuka je obavezno tuširanje posle kupanja, uz blago frotiranje ušiju
Datum: 17/08/2017

Ne čačkajte uši, tako se otvara put infekciji

Foto: Profimedia

Upotreba štapića za uši je opasna i nije preporučljiva jer oni oštećuju kožu slušnog kanala, remete stvaranje zaštitnog sloja ušne masti i otvaraju put infekciji, piše "Politika".

U ovom periodu godine, javlja se veći broj upala ušiju, obično posle kupanja na moru, jezeru, reci ili u bazenima. Dr Biljana Kubura, otorinolaringolog Doma zdravlja Dr Milutin Ivković kaže da se upale razlikuju u zavisnosti od toga koji je deo zahvaćen upalom.

Upala koja zahvati spoljašnji slušni kanal javlja se najčešće kao posledica kontakta sa vodom, ali je dobijaju i osobe koje često borave u klimatizovanim prostorijama.

"Bol u uvu koji se pojačava na dodir je tipičan za ovu vrstu upale", kaže dr Biljana Kubura za "Politiku". "Otok uva, uvećane limfne žlezde, iscedak iz uva mogu da budu znak da se radi o jačoj upali. Preporuka je da se osobe sa ovim simptomima jave ORL specijalisti. Samostalo lečenje se ne preporučuje jer dovodi samo do pogoršanja simptoma i tegoba pacijenta."

Dr kaže da je početna terapija lokalna primena antibiotskih i antimikotičnih kapi, protiv gljivica. Bitno je da uvo bude suvo što je preduslov za sprečavanje umnožavanja bakterija i gljivica. Ukoliko je upala izraženija, uvodi se oralna anibiotska terapija, koja traje od pet do sedam dana, kaže dr Kuburović i dodaje da se upala srednjeg uva najčešće javlja leti kod dece, ali da niko nije izuzetak.

"Bol, povišena temperatura, plačljivost, razdražljivost su najčešći simptomi kod mališana koji imaju ovaj problem. Najčešće je upala oveana sa sekrecijom iz nosa i upalom ždrela i krajnika. U lečenju se koriste antibiotici od pet, sedam do deset dana, kapi za nos, lokalno antibiotske kapi uz mirovanje i podizanje imuniteta koji je osnov oporavka kod svih upala."

Dosta pacijenata se ovih dana javlja lekarima i zbog upale unutrašnjeg uva. Ova upala se obično javlja kao posledica nelečene upale srednjeg uva. Nestabilnost, vrtoglavica praćena mučninom i povraćanjem su izrazito neprijatni simptomi ove upale. Uglavnom se propisuje terapija koja direktno deluje na centar za ravnotežu.

Preporuka je da se posle kupanja u moru, jezeru i rekama obavezno istušira, a uši blago obrišu peškirom.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.