Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Ginekologija

Na šta trudnice treba da obrate pažnju u letnjem periodu?

Statistika pokazuje da se najviše beba rodi u letnjim mesecima, što znači da je najveći broj žena u odmakloj trudnoći upravo u ovom periodu godine
Autor: Dr Branka Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva, Dom zdravlja MediGroup Bulevar
Datum: 10/08/2017

Na šta trudnice treba da obrate pažnju u letnjem periodu?

Neke trudnice teže podnose leto, što je razumljivo ako imamo u vidu da je metabolizam trudnice za oko 20 odsto brži, a temperatura za 0,5 stepeni viša u odnosu na žene koje nisu trudne. Najčešći problemi sa kojima se trudnice u letnjem periodu suočavaju jesu otečene noge, dehidratacija, osetljivost kože i problemi sa spavanjem.

Trudnice se inače pojačano znoje, a ako se tome pridoda i visoka temperatura, mogućnost dehidratacije je veća. Najčešći simptomi su pojačana žeđ, vrtoglavica i mučnina, a dehidratacija se može sprečiti dovoljnim unosom tečnosti. Preporučljivo je vodu piti često, u manjim gutljajima, a treba izbegavati i napitke koji imaju kofeina, koji ima diuretičko dejstvo i povećava izlučivanje tečnosti. Sve aktivnosti je najbolje obavljati u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

U toku trudnoće normalna pojava je i oticanje nogu, koje je posebno izraženo u trećem trimestru i u letnjem periodu. Uglavnom se manifestuje na kraju dana i to usled zadržavanja tečnosti, pa se trudnicama preporučuje nošenje elastičnih čarapa, odmaranje sa uzdignutim nogama i nanošenje gelova koji imaju efekat hlađenja. Kako se leti često javljaju i kožni osipi, trudnicama se, zbog pojačanog znojenja i veće osetljivosti kože, savetuje češće tuširanje i upotreba talka radi upijanja znoja.

Veliki broj trudnica tokom letnjih meseci ima i probleme sa spavanjem, koji se ogledaju u težem uspavljivanju, isprekidanom snu usled čestih potreba odlaska u toalet i nepronalaženju adekvatnog položaja. Stoga se trudnicama savetuje da pred spavanje izbegavaju jaku i začinjenu hranu, da se tuširaju pred odlazak u krevet, održavaju optimalnu temperaturu u prostoriji u kojoj spavaju (oko 21 stepen) i leže u bočnom položaju.

Pitanje koje se najčešće javlja jeste da li trudnice mogu da putuju? Odgovor je pozitivan, ako trudnoća nije visoko rizična, a kao prevozno sredstvo preporučuje se avion, koji je dozvoljen do 36. nedelje trudnoće.

Drugo često pitanje je šta trudnice treba da jedu? Kako bi lakše podnele visoke temperature, ne bi trebalo da opterećuju stomak jakom hranom. Preporučuje se hrana sa više vlakana, manje masnoća i belančevina, a trebalo bi izbegavati so i mleveno meso.

Ipak, ne treba zaboraviti da trudnoća u letnjim mesecima ima i svojih prednosti, poput aktivnosti na otvorenom (šetnje, plivanje), raznovrsne i sveže ishrana, sunčanih dana i dobrog raspoloženja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.