Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Neurologija

Može li se Alchajmer predvideti decenijama unapred?

Naslage otkrivene u mrežnjači, prema novoj studiji, pokazuju da je moguće otkriti ranu fazu bolesti. Lekari se nadaju da će rano otkrivanje bolesti pomoći promeni toka bolesti lekovima i promenom načina života. Metoda je dostupna jer oftamolozi tako već otkrivaju glaukom i degeneraciju žute mrlje, što nije skupo
Datum: 22/08/2017

Može li se Alchajmer predvideti decenijama unapred?

Foto: Profimedia

Naučnici iz Cedars Sinai bolnice u Los Anđelesu razvili su neinvazivnu metodu testiranja očiju koja, skoro je za verovali ili ne, otkriva Alchajmerovu bolesti dvadeset godina pre pojave simptoma. Upređujući rezultate testa očiju sa snimcima mozga, pokazalo se da je test podjednako uspešan u otkrivanju plaka koji se taloži u mozgu kao i druga snimanja.

Neki naučnici već tvrde da je ovo jedno od najvećih otkrića u istraživanju ove bolesti.

"Mrežnjača može da nam pomogne kao siguran izvor za dijagnostikovanje bolest", kaže vođa studije, neurohirurg dr Maja Koronojo-Hamaui. "Jedna od ključnih prednosti analiziranja mrežnjače jeste mogućnost ponavljanja, što nam omogućuje da pratimo pacijente i razvoj njihove bolesti."

Pre desetak godina, jedini način tačne dijagnoze Alchajmera bilo je posthumno analiziranje mozga pacijenata. Poslednjih godina koristi se PET snimanje da bi se otkrili markeri bolesti. Tehnologija je skupa, test je invazivan jer pacijentu treba ubrzizgati radioaktivnu injekciju.

Naslage otkrivene u mrežnjači otkrivaju onima koji se kod Alchajmera javljaju u određenim regijama mozga. Lekari se nadaju da će rano otkrivanje bolesti pomoći promeni toka bolesti lekovima i promenom načina života. Metoda je dostupna jer oftamolozi tako već otkrivaju glaukom i degeneraciju žute mrlje, što nije skupo.

Alchajmerova bolest je progresivna degenerativna bolest mozga. Abnormalne naslage proteina uzrokuju smrt nervnih ćelija. To uzrokuje smrt nervnih ćelija, što ometa transmitere koji prenose poruke i izaziva "skupljanje" mozga. Kako moždane ćelije umiru, funkcije se gube, što znači i gubitak pamćenja, orijentacije i sposobnosti mišljenja i rasuđivanja. Pacijenti uglavnom žive od pet do sedam godina od dijagnoze, mada je moguće da im je životni vek i 15 godina. Prvi znaci su gubitak kratkotrajne memorije, dezorijentacije, promene u ponašanju, promene raspoloženja, teškoće sa korišćenjem novca, kao i kod biranja telefonskih brojeva, teže praćenje tv programa. Kasnije nastupa težak gubitak pamćenja, zaboravljanje bliskih članova porodice, mesta i sl. Pojavljuju se teskoba i frustracija jer ne mogu da razumeju svet oko sebe, što vodi do ljutnje i agresivnog ponašanja. Eventualno je moguće izgubiti sposobnost hodanja, kao i problemi kod uzimanja hrane i pića. Njima je potrebna 24-časovna nega.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.