Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Onkologija

Mesec borbe protiv raka dojke: U Srbiji svake godine nestane 32 autobusa punih žena

U Srbiji se godišnje otkrije oko 4.600 obolelih žena, drugim rečima svakog dana 13 žena dobije dijagnozu raka dojke, a njih četiri ne prežive ovu bolest
Piše: Miomirka Kovačević, psiholog, Udruženje pacijenata Budimo zajedno
Datum: 13/10/2017

Mesec borbe protiv raka dojke: U Srbiji svake godine nestane 32 autobusa punih žena

Foto: Profimedia

Svuda u svetu se oktobar mesec obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke s ciljem da se javnosti ukaže na ozbiljnost i razmere ove bolesti, koja stalno pokazuje rast širom planete. Istovremeno, poslednjih godina, kampanje se temelje na opravdanom rasplašivanju ciljnih grupa, jer stopa mortaliteta je u stalnom opadanju, zahvaljujući razvijenim programima prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Sve je očiglednije da je bolest izlečiva, u 90% slučajeva ako se blagovremeno otkrije, u prvoj ili drugoj fazi.

Veoma je važno zato priču o raku dojke u javnosti usmeravati u više pravaca, kako bi svi činioci, koji mogu doprineti prevenciji i ranoj dijagnostici, mogli da se pronađu i pokrenu ka zajedničkom cilju, a to je smanjenje i stope obolevanja i stope smrtnosti od ove bolesti.

Tim pre, što se u Srbiji godišnje otkrije oko 4600 obolelih žena, drugim rečima svakog dana 13 žena dobije dijagnozu raka dojke, a njih četiri ne prežive ovu bolest. Jedna aktivistkinja u borbi protiv raka dojke je to slikovito predstavila: „Svake godine u našoj zemlji Srbiji 32 autobusa punih žena nestane". Da li je onda dovoljno o tome pričati samo u oktobru i martu, kada obeležavamo Nacionalni mesec borbe protiv raka dojke?

Udruženja pacijenata, među kojima je i „Budimo zajedno", koje već sedam godina okuplja žene obolele i lečene od raka dojke, predano rade na podizanju osetljivosti javnosti za ovu bolest i tegobe koje je prate. Osmišljenim akcijama na istom zadatku se okupljaju i uključuju različitim doprinosima relevantni društveni činilaci, od merodavnih državnih organa i zdravstvenih institucija do predstavnika medija koji lokalne akcije i poruke prenose širom zemlje. Da li je i to dovoljno, ako nam je zdravstveni fond među najnižim u regionu, ako nam nedostaju savremena dijagnostička sredstva, ako nemamo dovoljno specijalista onkologa i ako nam je upotreba inovativnih lekova veoma ograničena?

Miomirka Kovačević, psiholog, Udruženje pacijenata Budimo zajedno
Miomirka Kovačević, psiholog, Udruženje pacijenata Budimo zajedno

 

Ovogodišnji „roze oktobar" u udruženju „Budimo zajedno" je obeležen pod sloganom „Da nam mame budu zdrave", jer je ideja da se mladi ljudi, studenti i školarci, sve više uključuju u naše akcije. Kroz svoje učešće oni će ne samo ojačati naše poruke upućene svim ženama, već će i sami jačati svoju svest o značaju preventivnog delovanja za očuvanje sopstvenog zdravlja i razvijati osetljivost za tuđe patnje i potrebu podrške drugima.

 

Članice Studentske unije sa Fakulteta političkih nauka su prve koje su prihvatile poziv i ovog oktobra otvorile novo poglavlje u širenju našeg delovanja.

Ma koliko izgledalo malo, s obzirom na razmere problema, mi u udruženju „Budimo zajedno" ne odustajemo, jer verujemo da ćemo svojom posvećenošću i upornošću neprestano širiti naš krug dobrim i korisnim idejama i akcijama i neprekidno delovati da svi zajedno, u duhu našeg imena, smanjimo i broj obolelih i umrlih od raka dojke.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.